30 / 04 / 2024

Kimler toplu konut başkanlığı ihalelerine katılamaz?

Kimler toplu konut başkanlığı ihalelerine katılamaz?

Toplu Konut Başkanlığı ihale yönetmeliğinin uygulanmasında, açıklık, rekabet, eşit muamele, esas alınıyor. Bu ilkeler doğrultusunda bazı şahıslar yapılan ihalelere katılamıyor. Peki, kimler toplu konut başkanlığı ihalelerine katılamaz?



Kimler toplu konut başkanlığı ihalelerine katılamaz?

Toplu Konut Başkanlığı ihale yönetmeliğinin uygulanmasında, açıklık, rekabet, eşit muamele, kamuoyu denetimi, etkinlik ve verimlilik esas alınıyor. Bu ilkeler doğrultusunda bazı şahıslar yapılan ihalelere katılamıyor.


İsteklilerde aranacak nitelikler ve istenecek belgeler

Söz konusu yönetmeliğe göre yapılacak ihalelere katılabilmek için, gerekli nitelik ve yeterliği haiz bulunmak ve istenilen teminat ve belgeleri vermek zorunludur.


İdarece, isteklilerde belirli mali ve teknik yeterlik ve nitelikler aranabilir. Bunları tespite yarayan belgelerin neler olduğu şartnamelerde gösterilir.


Ayrıca, arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalelerinde, isteklilerden ihale konusu işe ilişkin proje, maliyet cetveli ve finansal analiz istenir.


İstekliler, şartnamelerde yazılı belgeleri eksiksiz vermek ve tebligat için adres göstermek zorundadır.


Toplu konut başkanlığı ihalelerine kimler katılamaz?

Aşağıdaki şahıslar doğrudan veya dolaylı olarak ihalelere katılamazlar:


a) İhale yetkilisi kişiler,


b) İhale işlemlerini hazırlamak, yürütmek ve sonuçlandırmakla görevli olanlar,


c) (a), (b), bentlerinde belirtilen şahısların eşleri ve üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları,


d) (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen şahısların ortakları ile şirketleri (Bu şahısların yönetim kurullarında görevli olmadıkları anonim ortaklıklar hariç)


e) 2/10/1981 tarihli ve 2531 sayılı Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun, 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ile diğer kanunlardaki ve bu Yönetmelikteki hükümler gereğince, geçici ve sürekli olarak kamu ihalelerine katılmaları yasaklanmış olanlar.


(2) Bu yasaklara rağmen ihaleye katılan istekliler ihale dışı bırakılarak geçici teminatları gelir kaydedilir. Ayrıca, bu durumun tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında tespit edilememesi nedeniyle bunlardan biri üzerine ihale yapılmışsa, teminatı gelir kaydedilerek ihale iptal edilir.


Toplu konut başkanlığı ihale şartnamesi..

İhale konusu işlerin her türlü özelliklerini belirten şartname ve varsa ekleri İdarece hazırlanır. Şartname ve eklerinin onaylı suretleri bedelsiz veya İdarece takdir edilecek bir bedel karşılığında isteklilere verilir. Şartname ve ekleri İdarede bedelsiz görülebilir.

             

Şartnamelerde işin mahiyetine göre bulunabilecek özel ve teknik şartlardan başka genel olarak aşağıdaki hususların gösterilmesi zorunludur.


             a) İşin niteliği, nev’i ve miktarı,

             b) İhalenin nerede, hangi tarih ve saatte yapılacağı; arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı ihalelerinde birinci ve ikinci oturumun tarih ve saati,

             c) Taşınmazların satışı, kiraya verilmesi, trampa edilmesi ve üzerlerinde sınırlı ayni hak tesisinde tapu kayıtlarına göre yeri, sınırı, yüzölçümü, varsa pafta, ada ve parsel numarası ve durumu,

             d) Varsa tahmin edilen bedeli ve geçici teminat miktarı ile kesin teminata ait şartlar,

             e) İşin yapılma yeri, teslim etme ve teslim alma şekil ve şartları,

             f) İhale usulü, ihaleye katılma şartları ve istenen belgeler,

             g) İhaleyi yapıp yapmamakta ve uygun bedeli tespitte İdarenin serbest olduğu,

             h) Vergi, resim ve harçlarla sözleşme giderlerinin kimin tarafından ödeneceği,

             i) Arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işlerinde alt yüklenicilerin kullanılıp kullanılmayacağı,

             j) Sözleşmenin noterlikçe düzenlenip düzenlenmeyeceği,

             k) İhtilafların çözüm şekli.




Toplu Konut Başkanlığı ihale yönetmeliği!




Geri Dön