28 / 04 / 2024

Kiptaş ve Merter Ailesi'nden Beykoz Ormanı için sit alanı hamlesi!

Kiptaş ve Merter Ailesi'nden Beykoz Ormanı için sit alanı hamlesi!

Kiptaş ve Merter Ailesi'nden Mehmet Berke Merter tarafından, Beykoz Dereseki'deki 1. derece sit durumunda olan 2 milyon 350 bin metrekarelik orman arazisi için "Sit Derecelerinin Düşürülmesi" için talepte bulundu...




Kiptaş ve Merter Ailesi'nden Mehmet Berke Merter tarafından, Beykoz Dereseki'deki orman arazisi için İstanbul II Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'na başvuru yapıldı. Özel mülkiyette olan 2 milyon 350 bin metrekarelik orman arazisi 1. derece sit alanı statüsüne sahip.


24 Temmuz 2015 tarihinde "Sit Derecelerinin Düşürülmesi" talebiyle başvuru yapıldı. Yerince inceleme kararı alan kurul, 316 ada 266, 267, 268, 360 ve 4 no'lu parseller için karar verecek. Beykoz'daki arazi içinde Kiptaş'ın Kosifler ile anlaşmaya vardığı büyük villa kent projesi planlanıyor.



Kalyon hafriyata başladı


Kiptaş ve Merter Ailesi'nin sit alanı düşürülmesi için talep ettiği ormanlık arazi içerisinde Kalyon Grubu'na ait arazi de bulunuyor. Kalyon Grubu, 81 bin 945 metrekarelik arsa için Özel Eğitim Tesisi fonksiyonlu imar planı değişikliği talebinde bulunmuştu. Arazinin imar planı 21 Mayıs 2015 tarihinde askıya çıkarılmıştı. Kalyon, arazi üzerinde hafriyat çalışmalarına başladı.



Kiptaş ve Merter Ailesi nden Beykoz Ormanı için sit alanı hamlesi!



Merter Ailesi hakkında


Ataları Osmanlı sarayında hazinedarlık yapan Merter ailesi yüzyıllardır İstanbul'da yaşayan köklü bir aile olarak biliniyor. Saray'a haznedarlık yapan aileye padişah da bugün Bahçelievler sınırları içinde bulunan Haznedar bölgesini tımar olarak vermiş, ailenin burada kurduğu Haznedar Çiftliği yüzyıllarca parmakla gösterilen bir bölge olmuştur. Sonraki yıllarda çiftliğin sahibi olan Merter ailesinin bilinen kahramanlarından biride milli mücadelede önemli roller üstlenen Ahırköylü Ahmet unvanlı Ahmet Muhtar Merter'dir. Bugünkü Merter'in de içinde bulunduğu 5 bin 500 dönümlük Haznedar Çiftliği'nin sahibi olan Ahmet Merter, benzer bir çiftliği de bugün Yunanistan sınırları içinde kalan Ahırkapı'da kurmuş.




Gülcihan YELKENCİ/Emlakkulisi.com



Haber Flashaber Gazetesi'nde şöyle yer aldı;



İki yıl önce konut yapılması isteği İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2. derece SÎT ve orman içi dinlenme alanında kaldığı gerekçesiyle reddedilen Beykoz'da K1PTAŞ Ormanı olarak bilinen 54 bin metrekarelik ormanlık alana 'özel eğitim tesisi' adı altında yapılaşma izni verildiği ortaya çıktı. Alanda inşaat çalışmaları başladı. 


Yer, Elmalı Kavşağı ile Beykoz Korusu girişi arası bir yer. Bu alan KİPTAŞ Ormanı olarak biliniyor. 


Bu alanda inşaat çalışmalarının başladığı görülüyor. Bilindiği gibi Beykoz Elmalı Mahallesi 8 pafta 355 parsel alanına İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) meclis gündemine konut yapılması teklifi geldi. Ancak İBB'nin teklifi reddetmesinden iki yıl sonra bir inşaat firması aynı parsel ve yakındaki 356 No'lu parselin 'özel eğitim tesisleri alanı' olarak ilan edilmesini talep etti. Ancak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı söz konusu yerde özel eğitim tesisleri yapılacağını duyurdu. Askıya çıkan planın notlarında söz konusu alanın İstanbul Kuzey Kesimi Karadeniz Kuşağı Doğal SİT Alanı içerisinde yer aldığı belirtilerek en çok dört kat yapılaşma izniyle özel tesis alanı içerisinde her türlü eğitim binaları, ilkokul, ortaokul, lise, üniversite, anaokulu, kreş, laboratuvar, konferans salonu, yurt ve misafirhane yapılabileceği ifade edildi. 


YAPILAŞMA ŞARTLARI YÜKSEK OLDUĞU İÇİN TEKLİF RET EDİLMİŞTİ 

Büyükşehir belediyesi, söz konusu alanın kuzeyinde özel orman alanı ve güneyinde özel orman alanıyla tarım alanları bulunan toplam 54 bin 566 metrekare büyüklüğünde bir parsel olduğu belirtilerek alanın 38 bin 670 metrekaresinin 'doğal ve kırsal karakteri korunacak alanlar'da kaldığı, alanın 15 bin 896 metrekaresine de bölge halkı için 'parklar ve dinlenme alanları' olarak önerildiği vurgulandı. Raporda alanda tarımsal faaliyetlerin sürdürülebileceği veya mevcut ağaç ve ağaçlık alanların korunması kaydıyla ağaçlandırma, bitkilendirme, bağcılık, hobi bahçeleri, fidan yetiştiriciliği yapılabileceği ifade edildi. Ayrıca raporda konut teklifinde istenen yapılaşma koşullarının çevre yapılaşma şartlarına göre çok yüksek olduğu belirtilerek teklif reddedildi. 


VATANDAŞ ÇİVİ ÇAKAMIYOR 

2. derecede SİT alanına sahip bu bölgede normal vatandaş çivi bile çakamazken, bir inşaat firmasına tanınan bu imtiyaz dikkat çekiyor. Söz konusu firma SİT alanının düşürülmesi için talepte bile bulunduğu gelen bilgiler arasında. 

Plan değişikliğinin bölgedeki çevreyi kat edileceği görüşü hakim. 


Flash Haber



KİPTAŞ ve Özyazıcı'dan Beykoz'a dev proje!





Geri Dön