Kira akdinin feshi nedir?
Kira akdinin feshi nedir? Hangi durumlarda kira akdinin feshi gerçekleşir? Borçlar kanunun da belirlediği sınırlar ve maddeler dahilinde yer alan bu soruların cevaplarını haberimizin içinde bulabilirsiniz..
Kira akdinin feshi yani diğer bir deyişle kira sözleşmesinin sona ermesi borçlar kanunun belirlediği bazı durumlarda ortaya çıkar. İsterseniz kira akdinin feshine sebep durumlara bir göz atalım.
Kira akdi ne zaman fesh edilir?
İlk durum sözleşmenin süresi dolmadan fesih yapılabilir. Şöyleki kiracı kendi isteğiyle evden çıkar. Fakat sözleşmeye ugun olarak çıkabilmesi için en az 2 ya da 3 hafta öncesinden bunu evsahibine tebliğ etmeli ve yerine başka bir kiracı bulmalıdır.
İkinci akid feshi ise kira ödenmesinde gecikme olduğu zaman yapılır. Eğer kiracı kira ya da aidat ödemelerini yapmıyorsa, evsahibi akdin feshedileceğini bildirir. Ancak ödeme hala yapılmıyorsa 30 günlük yasal süre sonrasında feshi herhangi bir ayın sonunda gerçekleştirebilir
Üçüncü akid feshi durumunda ise kiracının iflası sebebiyle feshin gerçekleştirilir. Kiracı iflasından dolayı gelecekteki kira ödemelerini garanti edemediği için fesih gerçekleşir.
Dördüncü fesih durumu ise kiracının kusurundan kaynaklanan fesihtir. Kiracı kendisine yapılan yazılı ihtara rağmen üzerine düşe yükümlülükleri yerine getirmiyorsa 30 günlük yasal süreden sonra fesih gerçekleşir.
Son fesih durumu ise mülkiyet sahibinin değişmesinden kaynaklanan fesihtir. Yeni mülkiyet sahibi yasal fesih süresine uyarak bir sonraki yasal feshin tayin gününden itibaren geçerli olmak kaydıyla feshin sonlanmasını isteyebilir.
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com