29 / 04 / 2024

Kira anlaşmazlığında 'arabuluculuk' dönemi başladı: 10 günde binlerce başvuru yapıldı!  

Kira anlaşmazlığında 'arabuluculuk' dönemi başladı: 10 günde binlerce başvuru yapıldı!  

1 Eylül tarihinde devreye giren 'arabuluculuk' sistemi hakkında bilgi veren Bakan Tunç 10 gün içinde binlerce başvurunun yapıldığını ilk günden bile anlaşanların olduğunu aktardı. 



Son dönemlerde gündemden düşmeyen fahiş kira artışları ev sahipleri ile kiracıları adeta birbirine düşürdü. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, mahkeme salonları adeta 'kira' davalarıyla dolup taştı. Adliye koridorlarındaki 'kira' yükünü azaltmak için 1 Eylül tarihinde 'arabuluculuk' sistemi devreye girdi.

Karar'da yer alan habere göre, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, arabulucuk sistemi hakkında açıklamalar yaptı. Yaptıkları hukuk reformlarının içinde alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin geliştirilmesinin de bulunduğuna değinen Bakan Tunç, bunlardan bir tanesininde arabuluculuk ve uzlaşma olduğunu belirtti.

Yaptığı açıklamada Ceza hukukunda da alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerini hayata geçirdiklerine değinen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu yöntemlerin verimli şekilde uygulandığını belirtti.

Kira anlaşmazlığında arabuluculuk dönemi başladı: 10 günde binlerce başvuru yapıldı!  

'10 SENEDE ÇÖZÜLECEK İŞİ ARABULUCULAR ÇÖZDÜ'

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada hukukta arabuluculukla ilgili uygulamanın 2013 yılında başladığını anımsatan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç sürecin 2018 yılına kadar ihtiyari olarak sürdüğünü, 2018 yılında da iş hukukunda zorunlu arabuluculuk olarak devam ettiğini, daha sonra tüketici mahkemeleri ve ticari davalarda zorunlu arabuluculuğun sisteme girdiğini belirtti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "2013 yılından bu yana 4 milyon 667 bin 454 dosya arabulucuya gitmiş. Söz konusu bu dosyalardan 3 milyon 37 bin 865'i anlaşmayla sonuçlanmış. Bu oran yüzde 70. İhtiyari arabuluculukla zorunluyu da ayırmak gerekir. İhtiyari arabuluculukta taraflar anlaşmaya daha yakın, orada başarı oranı yüzde 99'a ulaşıyor ama zorunlu arabuluculukta yüzde 49. Bu bile çok önemli bir rakam." dedi.

Yaklaşık olarak 3 milyon dosyanın yargıya intikal etmeden arabulucuda sonuçlandırılmasının önemli olduğuna değinen n Tunç, böylece 600 mahkemenin 10 yılda yapacağı işi arabulucuların çözdüğünü belirtti.

'İLK GÜNDEN UZLAŞANLAR VAR'

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yaptığı açıklamada kiracı ve ev sahipleri anlaşmazlıklarında 1 Eylül 2023 itibarıyla arabuluculuk döneminin başladığına değinerek, "Kira davaları, ortaklığın giderilmesi, komşuluk hukuku, kat mülkiyeti... Burada taraflar birbirlerine çok yakın, komşular bunlar, yani kiracı ve kiralayan aynı sitede, binada oturabiliyorlar." diye konuştu.

Yaptığı açıklamada bu nedenle bu kişilerin birbirleriyle hasım olmasının toplumsal barışı da bozduğuna da değinen Bakan Tunç, bu durumun arabuluculuk yoluyla bir nebze giderilebileceğini söyledi.

"Arabuluculuğa en yatkın toplum biziz" diye konuşan Bakan Tunç, şunları dile getirdi: "Bahsetmiş olduğum bu davalar bakımından son 10 gün içerisinde, bugün itibarıyla, 8 bin 664 başvuru gelmiş. Kira uyuşmazlıklarından kaynaklı 7 bin 651 başvuru gelmiş. 10 gün boyunca uzlaşma örnekleri de bize geliyor. İlk gün bile uzlaşanlar, anlaşanlar oldu." dedi.

Bakan Tunç, söz konusu ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıklarından kaynaklı olarak 495 başvuru, kat mülkiyeti uyuşmazlıklardan kaynaklı olarak 453 başvuru, komşuluk hukuku uyuşmazlıklardan kaynaklı olarak 55 başvuru, tarımsal üretim sözleşmelerinden kaynaklı olarak 10 başvuru geldiğini belirterek, "İnşallah özellikle kiracı ve kiralayanklar arasındaki uyuşmazlıkları en aza indiren ve yargı süreçlerinde vatandaşlarımızın uzun süren yargılamalardan kurtulmasını sağlayacak olan bir sistemi hep birlikte hayata geçiririz."

Prime Oran'da yüzde 0 peşinatla 30 ay faizsiz vade fırsatı!

Hükümetten emeklilere çok önemli zam açıklaması! SSK, Bağkur, 4A, 4B emeklileri acil bakın!

Türk Kızılay, Sakarya'da bahçeli ev satıyor! Konut sahibi olmak isteyenlere büyük fırsat!


Geri Dön