29 / 04 / 2024

Kira artış oranı Ağustos 2014!

Kira artış oranı Ağustos 2014!

Kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda ev sahipleri yeni kira yılına yeni kira bedeli belirleniyor. Yapılacak olan kira oranı Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirleniyor. İşte, kira artış oranı Ağustos 2014!




Kira sözleşmesi yenilenen kiralamalarda ev sahipleri yeni kira yılına yeni kira bedeli belirleniyor. Ev sahiplerinin uygulayacağı kira zamlarını, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlilik buluyor. 


Bu uygulama , bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor. Ev sahibi ile kiracı arasında bu konuda bir anlaşma yapılmamış ise kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. 


MADDE 344 - 

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Kira artış oranı her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre ev sahipleri kiracılarına 9,46 oranında zam yapabilecek. 



Kira artış oranları temmuz 2014!



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön