23 / 12 / 2024

Kira artış oranı ne kadar olmalı?

Kira artış oranı ne kadar olmalı?

Taşınmaz mal sahibi ile kiracının hakları; taraflar arasındaki imzalanan kira sözleşmesinin esasları ve kira artış hesaplamaları Borçlar Kanunu ile açıklanıyor. Peki, kira artış oranı ne kadar olmalı?



Kira artış oranı ne kadar olmalı?

Mesken ve işyeri kiralamaları, Borçlar Kanunu kapsamında yer alan esaslara göre yapılıyor. Taşınmaz mal sahibi ile kiracının hakları; taraflar arasındaki imzalanan kira sözleşmesinin esasları bu kanun ile açıklanıyor.


Kanun gereğince, yeni kira döneminde mal sahibi kiracıya zam yapabiliyor. Yapılacak zam kanun ile üretici fiyat endeksi oranlarına bağlanıyor. Ancak, daha sonra yapılan bir değişiklik ile bu uygulama işyeri kiralamalarında 2020 yılına kadar erteleniyor.


İşyeri kiralamalarında sözleşme serbestisi devame diyor. Buna göre, sözleşmede kira artışı hesaplamalarında hangi formül belirtildiyse, kira artışı o şekilde yapılıyor.


Mesken kira artış hesaplamalarında kullanılan üretici fiyat endeksi oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Kanunda belirtilmemesine karşın kira artış hesabında hangi ÜFE oranının kullanılması gerektiği, yine Türkiye İstatistik kurumu tarafından hazırlanan rehberde belirtiliyor.


Rehber gereğince kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kira artış hesaplamalarında kullanılması gerekiyor.


2014 Ağustos ayı ÜFE oranları: "Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,33, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,88 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,55 artış gösterdi."


Ağustos ayında kira artışı hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı olan yüzde 9,88 kullanıldı. Eylül dönemine ait enflasyon oranları ise 3 Ekim 2014 tarihinde açıklanacak.



Kira artışı kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön