22 / 11 / 2024
fuzul

Kira artışı ne zaman yapılır? 

Kira artışı ne zaman yapılır? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '1 yıllık kontrat ile ev kiraladık. Kontratta kira artışıyla ilgili oran ve miktar yazmıyor. 1 yıl sonunda kontrat kağıt üstünde yenilenmedi.Ev sahibi telefonla zam yaptı.Bizim haklarımız nedir?' sorusunu yanıtladı.




Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '2.5 sene önce, 1 yıllık kontrat ile ev kiraladık. Kontratta kira artış kısmına ne bir oran, ne bir miktar yazıldı ne de tefe tüfe diye belirtildi.1 yıl sonunda kontrat kağıt üstünde yenilenmedi. Sadece telefonla kiraya zam yapıp oturmaya devam ettik. Ev sahibi şimdi ÜFE oranını baz alıp yüzde 19. 62 zam istedi. Ben de kontratta böyle bir şey yazmadığını ve bunun çok yüksek olduğunu çünkü 1500 TL kira verdiğimi söyledim. Bana “O zaman evimden çık” dedi. Çıkmak istemiyorum çünkü bir haksızlık var düşüncesindeyim. Bu durumda haklarımız nedir?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

 Kira artışı ne zaman yapılır? 

Önce genel bilgi: Kira ilişkisinde kira artışı belirlenmemişse dönem sonunda yasal artış oranı uygulanır. Bu oran Borçlar Kanunu’nda belirlenmiştir ve “Dönem sonunda TÜİK-TÜFE-12 aylık ortalama oranında zam yapılacaktır” şeklindedir.

Bu rakam son hesaplanan rakam üzerinden evet yüzde 19.62 dir. Bu, kira artışı için çok yüksektir ama yasal olarak bugünkü durum budur.

★ ★ ★

Şimdi okuyucum için özel durumdan söz edeyim. Okuyucum iki buçuk yıldır kiracıymış. Kira zammı kira yılı sonunda, şayet sözleşme bir yıldan uzunsa dönem sonlarında yapılır.

Mesela okuyucumun sözünü ettiği iki buçuk sene sonunda yapılmaz. Zam ya iki senenin veya üç yılın sonunda görüşülecektir. Yani ağustos sonu itibarıyla belirlenen yüzde 19.62 oranı bu olayda uygulanmaz.

Bir başka konu. Deyin ki kira zammı konusunda kiralayan ile anlaşılamadı. Bu durum kiracının kiralanandan hemen tahliyesini gerektirmez. Şayet dava açma süreleri içindeyse kiralayan olsa olsa kira tespit davası açabilir. Kararı mahkeme verir. Benim önerim rakamda karşılıklı anlaşamazsanız açılacak davayı beklemenizdir.


Geri Dön