29 / 04 / 2024

Kira bedelinde zam nasıl yapılır?

Kira bedelinde zam nasıl yapılır?

Kira döneminin bir yıllığına daha yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kira bedelinde yapılacak zam nasıl hesaplanır? Kira bedelinde zam nasıl yapılır? İşte yanıtı..



Kira bedelinde zam nasıl yapılır?

Kira döneminin bir yıllığına daha yenilenmesi halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Kira bedelinde yapılacak zam, dönemin enflasyon oranlarına göre yapılıyor.


Borçlar Kanununa göre, yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. 


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Hesaplamada kullanılan enflasyon oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Eylül ayında; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,98 arttı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,98 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,19 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,21 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,14 artış gösterdi.


Yukarıdaki oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kira artış hesaplamalarında kullanılıyor. Buna göre, %6,21 oranında zam yapıldı.


Örneğin Eylül ayında kira sözleşmesi yenilenen kiracının eski kira bedeli 1000 lira ise, yeni kira bedeli 1062,1 lira olacak.


Ekim ayında uygulanacak enflasyon oranları ise 5 Ekim 2015 tarihinde TÜİK tarafından açıklanacak.



Kira enflasyon oranları Eylül 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön