27 / 04 / 2024

Kira bedellerinde ipin ucu kaçtı! Vatandaş bütçesine uygun ev bulamıyor!

Kira bedellerinde ipin ucu kaçtı! Vatandaş bütçesine uygun ev bulamıyor!

Konut sahibi olamnayan vatandaşlar bütçesine uygun kiralık ev bulmakta zorluk çekiyor. Kıbrıs'ta kira bedelleri masaya yatırıldı.



Konut piyasasında kira bedelleri gündemin en büyük sorunu halie geldi. Barın ma sorunu her geçen gün artarken, konut sahipleri öğrenci ve yabancı nüfusun varlığından yola çıkarak 3-6 ya da yıllık peşin para talep ediyor. Hal böyle olunca vatandaş bu kadar yüklü parayı ödemekte zorluk çekiyor.

KİRA BEDELLERİ NEDEN YÜKSEK?

Kıbrıs Emlakçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sadeghi, “Ülkemizde yabancı uyruklu kişilerin sayısının artması, savaş veya deprem nedeniyle ülkesinden ayrılmak zorunda kalanların adaya gelmesi, öğrenci ve çalışan nüfusa bir de konut sayısının yetersizliğinin eklenmesi fiyatları yükselişe geçirdi.” dedi.

YASAL DÜZENLEMELER GETİRİLMELİ  

Sadeghi, ilerleyen zamanlarda meydana gelecek sorunlara işaret ederek, kiracıyı ve mal sahibini koruyan yasaların gerekliliğini dile getirdi. Türkiye’de kira fiyatlarındaki yükselişi karşı getirilen sınırlandırmayı örnek gösteren Sadeghi “Ülkemizde neler yapılabilir ona bakmalıyız. Aksi takdirde konut sorunu büyümeye devam edecek ve barınma krizi yaşanacak.” uyarısında bulundu.

İPİN UCU KAÇTI!

Kıbrısgazetesi.com'da yer alan habere göre; yüksek kira bedelleri Kıbrıs'ta en çok İskele ve Girne bölgesinde yaşayan vatandaşları zorluyor. Stüdyo dairelerde aylık 200 sterlinden başlayan kiralar evin büyüklüğüne göre 900 sterline kadar çıkıyor. Kiracılar “ipin ucu kaçtı” yorumunda bulunurken, yaşadıkları mağduriyetleri sosyal medya aracılığıyla dile getiriyorlar.

Kira bedellerinde ipin ucu kaçtı! Vatandaş bütçesine uygun ev bulamıyor!

YABANCILARIN SAYISI ARTTI!

Emlakçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sadeghi, bölgelere göre müşteri profillerini ve kira fiyatlarını Kıbrıs’a değerlendirdi. Özellikle İskele ve Esentepe bölgelerinde yoğunlaşan yabancı müşteri potansiyelinin o bölgede fiyatların dövizle belirlenmesindeki en büyük etken olduğuna dikkat çeken Sadeghi, Girne, Gazimağusa ve Lefkoşa merkezlerinde ise müşteri potansiyelinin çeşitlilik gösterdiğini kaydetti.

Girne bölgesinde ev sahiplerinin 500 sterlinden başlayan rakamları dile getirdiğini aktaran Sadeghi, “Ülkemizde yabancı uyruklu kişilerin sayısının artması, savaş veya deprem nedeniyle ülkesinden ayrılmak zorunda kalanların adaya gelmesi, öğrenci ve çalışan nüfusa bir de konut sayısının yetersizliğinin de eklenmesi fiyatları yükselişe geçirdi.” ifadelerini kullandı.

Otellerin inşa edildiğini ancak lojmanların düşünülmediğini, okulların yapıldığını ancak öğrencilerin barınma ihtiyacını gidermesi için yurtların yeterince yapılmadığına dikkat çeken Sadeghi, bu noktaların kira fiyatlarına olumsuz etkiler yarattığına değindi. 

Fenercioğlu'ndan Kıbrıs'a 3 bin konutluk dev proje! Costal Heaven projesi için start verildi!

Geri Dön