30 / 04 / 2024

Kira beyannamelerinde son gün ne zaman?

Kira beyannamelerinde son gün ne zaman?

1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri içerisinde ev veya işyerini kiraya vererek kira gelir vergisi mükellefi olan mal sahipleri için vergi dönemi Mart ayı itibarıyla başlamıştı. Peki, kira beyannamelerinde son gün ne zaman?



Kira beyannamelerinde son gün ne zaman?

1 Ocak - 31 Aralık 2014 tarihleri içerisinde ev veya işyerini kiraya vererek kira gelir vergisi mükellefi olan mal sahipleri için vergi dönemi Mart ayı itibarıyla başlamıştı.


Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyannemelerin de belli bir süre içerisinde verilmesi gerekiyor. Peki, kira beyannamelerinde son gün ne zaman?


Kira gelir vergisi için mükellefler 1 - 25 Mart tarihleri arasında beyanname veriyor. İsteyen mükellefler, beyannamelerini vergi dairesine giderek verebildiği gibi, isteyenler ise internet üzerinden online bir şekilde verebiliyor.


Bu ikisini de yapamayacak durumda olan; Sadece kira geliri elde eden 60 yaş üzeri mükellefler ile engelli  mükelleflerden yaşlılığı, engeli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanların, bağlı oldukları vergi dairesini veya Türkiye genelinde Vergi İletişim Merkezini (VİMER - 444 0 189) arayarak randevu almaları halinde adreslerine gidilerek beyannamelerini doldurmalarına yardımcı olunuyor.


Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sisteminde ise kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Sisteme;

- İnternet Vergi Dairesi şifresi kullanılarak, (şifre yoksa, herhangi bir vergi dairesine kimlikle başvurularak ücretsiz olarak alınabilir.) veya

- Kişiye özel hazırlanmış güvenlik soruları cevaplanarak giriş yapılabiliyor.



Kira gelirinin vergisi yüzde kaç?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön