20 / 05 / 2024

Kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’i buldu!

Kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’i buldu!

İstanbul'da gerçekleştirilen Uzlaştırma Uluslararası Sempozyumu'nda önemli açıklamalar yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısının 169 bin 255’i bulduğunu dile getirdi.



Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi'nin organize ettiği, ‘Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının Geliştirilmesi’ projesi kapsamında gerçekleştirilen 'Uzlaştırma Uluslararası Sempozyumu', Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un katılımıyla yapıldı.

Söz konusu sempozyumun açılış törenine Bakan Tunç'un dışında Avrupa Konseyi  Ankara  Program Ofisi Başkanı William Massolin ve Ceza İşleri Genel Müdürü Ali Öztürkmen ile çok sayıda hakim ve savcı katılım sağladı. 2020 yılının Aralık ayında başlayan ve 3 sene devam eden programında 9 ay uzatılarak bu günlere gelen proje ile arabuluculuk ve uzlaşma konusunda çok önemli sonuçların alındığını dile getiren Adalet Bakanı Tunç, katılımcılara bir konuşma yaptı. Konuşmasında arabuluculuk ve uzlaşma ile çok sayıda sorunun mahkeme yoluna gidilmeden çözüldüğünü, böylece yargının iş yükünün azaltıldığını ve vatandaşların dostane bir biçimde uyuşmazlığı çözdüklerini vurgulayan Tunç, rakamlar da verdİ.

Kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’i buldu!

Açıklamasında ülkemizde toplamda 45 bin 960 arabulucu olduğunu dile getiren Tunç, “Türkiye'de ilk defa 2013'te ara buluculuk sistemimize girmişti. İlk olarak ihtiyari ara buluculuk şeklinde başlamıştı. Sonrasında 2018 yılından itibaren ilk defa dava şartı arabuluculuk, zorunlu ara buluculuk olarak iş uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk başladı. Daha sonra da ticari uyuşmazlıklarda 2019 yılından itibaren başladı. 2020'de de tüketici uyuşmazlıklarında zorunlu ara buluculuk sistemini başlattık. 1 Eylül 2023'ten itibaren de ara buluculuğun, zorunlu ara buluculuğun kapsamını da genişlettik. Bu kapsamda da ilansız icra yoluyla tahliye hariç kira uyuşmazlıklarında, kat mülkiyetinden doğan uyuşmazlıklarda ortaklığın giderilmesinden doğmuş olan uyuşmazlıklarda, tarım üretim hizmet sözleşmelerinden doğan uyuşmazlıklarda yine Ticaret Kanunu ve İş Kanunu'ndan kaynaklanan itirazın iptali, menfil tespit ve istibdat davalarında da zorunlu arabuluculuğu başlattık.  Özellikle yurttaşlarımızın mahkemeye gitmeden karşılıklı anlaşarak gerek kirada, gerek diğer konularda 1 Eylül tarihinden itibaren başlatmış olduğumuz uyuşmazlık türlerinde vatandaşlarımızın anlaştığını görmekten de memnuniyet duyuyoruz” dedi.


KİRA DAVALARINDA ARA BULUCUYA BAŞVURU SAYISI

Kira miktarlarında yaşanan artış nedeniyle son zamanlarda artış gösteren ev sahibi- kiracı uyuşmazlıklarına da değinen Bakan Tunç, “Bu kapsamda kira davalarında ara bulucuya başvuru sayısı 169 bin 255’e ulaştı. Söz konusu bu başvurulardan 87 bin 149 tanesi anlaşmayla sonuçlandı. Anlaşmama sayısı 62 bin 783. Burada şunu belirtmek lazım, 87 bin 149 kişinin anlaşması demek 174 Bin vatandaşın adliyeye düşmemesi demek yani yargıya gitmemesi demek. T24'te yer alan habere göre vatandaşların bu konuda 87 bin 149 uyuşmazlık davaya intikal etmeyerek hem yargının iş yükünü azaltmış oluyorlar hem de kendi aralarında dostane bir biçimde bu uyuşmazlığı çözmüş oluyorlar. Bu anlamda kira uyuşmazlıklarında ara buluculuk sisteminin de başarıyla yürüdüğünü görmek mümkün” diye konuştu.

 

Emeklilere kira desteği ve  TOKİ  projelerinde yüzde 50'lik pay! Resmen Meclis'e  geldi!

Ev sahiplerinden varlıklı kiracılara gelir transferi! 

Madem sıcak para geliyor, borsa neden düşüyor?


Geri Dön