21 / 12 / 2024

Kira gelir vergisi 2016 ne zaman?

Kira gelir vergisi 2016 ne zaman?

2015 yılı içerisinde gayrimenkulünü kiraya vererek gelir elde eden kimselerin 2016 yılında vergi ödemeleri gerekiyor. Peki, senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisi 2016'da ne zaman ödenecek?



Kira gelir vergisi 2016 ne zaman?

2015 yılı içerisinde gayrimenkulünü kiraya vererek gelir elde eden kimselerin 2016 yılında vergi ödemeleri gerekiyor. Ödeme yapmayan veya veya beyanda bulunmayan kimseler vergi cezası ile karşılaşabiliyor.


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisi için beyannameler 25 Mart'a kadar veriliyor. Peki, kira gelir vergisi 2016 ne zaman ödenir?


Kira gelir vergisi 2016 ne zaman?

Kira gelir vergisi 1. taksiti Mart ayında ödenirken, 2. taksiti Temmuz ayında ödeniyor.


Vergiyi istisna sınırının altında gelir elde eden kimseler ödemiyor. Bu sınırın üstündeki gelirler için vergi ödemesi yapılıyor. Beyanname sürecinde bazı giderler düşürülerek vergi sıfıra indirilebiliyor.


2015 yılı içerisinde evini kiraya verenlerin kira geliri 3 bin 600 TL'den, işyerini kiraya verenlerin kira geliri 29 bin TL'den yüksekse kira gelir vergisi ödemek ile mükellef oluyor.


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor: Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç), Gerçek Gider Yöntemi.


Götürü Gider Yönteminde Gider İndirimi


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın yüzde 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler. Hakları kiraya verenler, götürü gider yöntemini uygulayamazlar.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, yüzde 25 oranında götürü gideri indirebileceklerdir.


Not: Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılır. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemez.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider

yöntemine dönemezler.


Gerçek Gider Yönteminde İndirilecek Giderler


Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda, brüt kira geliri tutarından aşağıdaki giderlerin gerçek tutarları indirilebilir.

- Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,

- Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,

- Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,

- Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,

- Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider

fazlalığı sayılmayacaktır. 2009 yılından önce iktisap edilen konutlar için indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.)


İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece konut olarak kiraya verilen

bir adet gayrimenkul için uygulanacaktır. İşyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller % 5’lik gider indiriminden yararlanamayacaktır.


Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,

- Amortismanlar,

- Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,

- Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,

- Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli, (İndirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.)


Türkiye’de yerleşik olmayan mükelleflerin (Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dahil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri Türkiye’de elde edilen kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılamaz.


-Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.


Hazır kira beyan sistemine giriş işlemleri!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön