27 / 04 / 2024

Kira gelir vergisinin 2. taksit ödemeleri 6 gün sonra başlayacak!

Kira gelir vergisinin 2. taksit ödemeleri 6 gün sonra başlayacak!

Kira gelir vergisi bir önceki yıl içerisinde elde edilen kira geliri için yapılıyor. Buna göre, bu sene 2013 yılında elde edilen kira gelirlerinin vergisi ödeniyor. Kira gelir vergisinin 2. taksit ödemeleri 6 gün sonra başlayacak...



Kira gelir vergisinin 2. taksit ödemeleri 6 gün sonra başlayacak!

2013 yılında meskeninizi kiraya vererek kira geliri elde ettiğinizi düşünelim. Bu durumda, belli şartlar altında kira gelir vergisine tabi tutuluyorsunuz. 


Ödemeler, bir önceki yıl içerisinde elde edilen kira geliri için yapılıyor. Buna göre, 2014 yılında 1 Ocak ile 31 Aralık tarihleri arasında elde edilen kira gelirlerinin vergisi ödeniyor.


Kira gelir vergisinde her sene istisna bedeli belirleniyor. İstisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor.


2013 yılı mesken kira gelirleri için istisna bedeli 3.200 TL olarak belirlendi. Bu bedelden yüksek kira gelirine sahip olanların beyanname vererek kira gelir vergisini ödemeleri gerekiyor.


2013 yılına ait gelirler için ilk vergi taksiti Mart ayında ödendi. Konut kira gelir vergisi 2. taksit zamanı ise Temmuz ayı. Buna göre kira gelir vergisi ödemeleri için son 6 gün bulunuyor.


Kira gelir vergisi ödemeleri..

Kira gelir vergisi ödeyecekler için iki seçenek bulunuyor. Bunlar: Götürü gider yönetimi ve gerçek gider yönetimi.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın % 25’i oranındaki götürü gideri gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebilirler. Hakları kiraya verenler, götürü gider yöntemini uygulayamazlar. 


Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden aşağıda sıralanan giderleri düşebilirler:


- Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,


- Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,


- Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,


- Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,


- Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır. 2009 yılından önce iktisap edilen konutlar için indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.)


İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkul için uygulanacaktır.


İşyeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller % 5’lik gider indiriminden  yararlanamayacaktır.


- Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,


- Amortismanlar,


- Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,


- Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,


- Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli, (İndirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.)


Türkiye’de yerleşik olmayan mükelleflerin (Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dahil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri Türkiye’de elde edilen kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılamaz.


- Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.


Örnek:

Bay (B), sahibi olduğu konutu 2013 yılında kiraya vermiş olup, 18.000 TL kira geliri elde etmiştir. Başka geliri bulunmayan mükellef gayrimenkulü ile ilgili olarak, 4.500 TL harcama yapmış olup, gerçek gider yöntemini seçmiştir.


Mükellefin gerçek gider olarak indirebileceği tutar, 4.500 TL tutarındaki toplam giderin vergiye tabi hasılata isabet eden kısmı kadar olacaktır.


Vergiye Tabi Hasılat = 18.000 – 3.200 = 14.800 TL

İndirilebilecek Gider = (4.500 x 14.800) / 18.000 = 3.700 TL


Kira beyanı hadleri!



Geri Dön