09 / 01 / 2025

Kira geliri olanlar dikkat!

Kira geliri olanlar dikkat!

2018'de kiraladığı konuttan 4 bin 400 TL'den yüksek gelir elde edenlerin bu sene kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor. Kira geliri olanlar beyannamelerini vermek zorunda.... 



Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinde belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler "Gayrimenkul sermaye iradı" olarak ifade ediliyor. 

Bu kapsamda gayrimenkulünü kiraya verenler istisna sınırlarını aşıyor ise beyanname vererek vergilerini ödemeleri gerekiyor. Kira gelir vergisi mükellefiyeti, beyan sürecinde belli oluyor. Beyanname verilirken seçine gider yöntemleri ile yapılan indirimlerin karşılığında ortaya çıkan rakam istisna sınırının üstündeyse verginin ödenmesi gerekiyor. 

2018 yılı mükellefiyeti için istisna tutarı 302 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği kapsamında 4 bin 400 TL olarak açıklanmıştı. Yani, 2018 yılında 4 bin 400 TL'den yüksek gelir elde edenlerin bu sene kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor.  Bu bedelin altında kira gelirine sahip olanlar vergi ödemelerinden muaf tutulacak. 

2019 takvim yılında uygulanmak üzere 193 sayılı Kanunun; 21 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan mesken kira gelirleri için uygulanan istisna tutarı 5 bin 400 TL olarak açıklandı. 

Buna göre, 2019 yılı içerisinde toplamda 5 bin 400 TL'nin üstünde kira geliri elde eden kimselerin 2020'de kira gelir vergisi ödeyecek, bu bedelin altında gelir elde edenler ise vergi ödemelerinden muaf sayılacak. 

Beyanname dönemi yaklaşıyor

Mükelleflerin, 1 Ocak – 31 Aralık  dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Mart ayının 1'nci gününden 25'nci günü akşamına kadar beyannamelerini vermeleri  gerekiyor. Beyanname verme süresinin son gününün resmi tatil gününe rastlaması halinde, tatilden sonraki ilk iş gününün  tatil saatine kadar beyannamelerin verilmesi gerekli. 

Takvim yılı içinde ülkeyi terk  edenler, yurt dışına çıkma tarihinden önceki 15 gün içinde beyanname vermek  zorundalar. Ölüm halinde ise beyanname ölüm tarihinden itibaren 4 ay içinde  mirasçılar tarafından verilmesi gerekiyor. 

Beyannameler elektronik ortamdan gönderilebilir mi?

Beyana tabi geliri sadece  gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle  yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri  gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensubu aracılığıyla da elektronik ortamda gönderebiliyorlar.

Beyanname verilmemesi veya eksik beyan halinde ne olur?

1-) Konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, istisna uygulamasından yararlanılamaz. Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan etmedikleri veya süresinde verdikleri beyannamede yer almayan mesken kirası gelirlerini, kendiliklerinden, süresinden sonra verecekleri beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilecekler. 

2-) Geçmiş takvim yıllarına ait kira gelirlerini ilgili beyan döneminde hiç beyan etmeyen veya eksik beyan eden kira geliri sahiplerinin bu gelirlerini, Vergi Usul Kanununda yer alan Pişmanlık ve Islah hükümlerinden yararlanarak beyan etmeleri de mümkün. 

3-) Beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, mükellef adına ceza kesilir ve gelir takdir komisyonunca takdir ediliyor. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanıyor. Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep ediliyor. Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekiyor. Ödenmediği takdirde, vergi dairesince ayrıca her ay için ayrı ayrı gecikme zammı hesaplanmak suretiyle cebren tahsil yoluna gidilebiliyor. 

Kira gelir vergisi nereden ödenir?

- Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine, 
- Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine, 
- Elden ya da internet bankacılığını kullanarak anlaşmalı bankalara, 
- www.gib.gov.tr adresinden anlaşmalı bankaların banka kartları ve kredi kartları ile ödenebilir.


Vergi dönemi 15 gün sonra başlıyor!

Emlak vergisi hesaplaması nasıl yapılır?

Öznur YASLI İKİER/Emlakkulisi.com


Geri Dön