Emlak Konut

Kira kontratı yenilenmezse devam eder mi?

Kira kontratı yenilenmediğinde ne olur? Kira kontratı yenilenmezse devam eder mi? İşte merak edilen detaylar!

Kira kontratı yenilenmezse devam eder mi? Kira kontratının süresi bittiğinde ne olur? soruları kiracıların sıkça sorduğu sorular arasında yer alıyor.

İşte kira kontratına dair sorulan soruların detaylı yanıtları…

KİRA KONTRATININ SÜRESİ BİTTİĞİNDE NE OLUR?

Kira kontratının süresi bittiğinde ne olur sorusu sıkça sorulmaktadır. Kira kontratı, gayrimenkul sahibinin, taşınmazının kullanım hakkını kiracıya verdiğini, kiracının da bu kullanım hakkı karşılığında bir bedel, ücret ödemeyi kabul ettiğini gösteren resmi bir belge türüdür.

Kontratlar yalnızca belirli bir süreliğine yapılır, imzalanır. Bu süre bittiğinde taraflar karşılıklı anlaşmaya varır ve yeni bir kontrat yapabilir veya taraflardan herhangi birinin kararı ile taşınmaz boşaltılır.

Fakat içeriğinde gayrimenkulün teslimine dair bir tarihi belirtilmemiş ise kontratların süresi dolduğu zaman, herhangi bir yenileme yapılmamışsa, kontrattaki şartlar uygulanmaya devam etmektedir.

KİRA KONTRATI HANGİ DURUMLARDA FESHEDİLİR?

Gayrimenkullerin kiralanması ile ilgili bazı şartlar, 2 Şubat 2011 tarihinde yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu kapsamında ele alınır.

Bu kanuna göre kiracının kira bedelini ödememesi durumunda gayrimenkul, mülk sahibi yazılı olarak kiracıya bir son ödeme süresi bildirir. Kiracıya verilen bu ek süre, konut ve iş yerleri için en az otuz gün olur. Kiracı, yazılı bildirimi aldığı halde bu süre zarfında kira borcunu ödemez ise kira sözleşmesi feshedilir ve gayrimenkulün tahliyesi yapılır.  

Kira sözleşmesi, taraflardan herhangi birinin kira ilişkisinden zarar görmesi durumunda yasal fesih bildirim süresine uyularak feshedilebilir yani iptal edilebilir. Kiracılar, kiraladıkları gayrimenkulü sözleşmeye uygun şekilde kullanmak ve komşularına saygı göstermekle yükümlüdür. Kiracı, kira kontratında aksi bir hüküm belirtilmediği sürece gayrimenkulün bir kısmını veya tamamını bir başkasına kiralayamaz, kullanım hakkını bir başkasına verilemez. Kiracının bu durumlara aykırı hareketinde gayrimenkul sahibinin kira kontratını feshetme hakkı vardır. Yazılı fesih bildiriminin ardından belirlenen süre içinde evin tahliyesi istenebilir. Kiracının hayatını kaybetmesi durumunda kiracının mirasçıları yasal fesih bildirim süresine uygun olarak sözleşmenin iptalini isteyebilir. Böylelikle ölen kiracının kiralanan gayrimenkulden yararlanan ortakları veya mirasçıları sözleşmeye ve kanuna uydukları sürece kira sözleşmesini sürdürebilir.

Analistler altının 5 ay sonraki halini açıkladı! İşte detaylar!

Akaryakıt fiyatlarında güncel rakamlar! Benzine indirim mi geldi? 19 Temmuz benzin fiyatları!

Vatandaşa bir şok daha! Sebze fiyatları düştü mü? Güncel sebze fiyatları!