29 / 04 / 2024

Kira kontratında artış oranı belirtilmemişse ne olur?

Kira kontratında artış oranı belirtilmemişse ne olur?

Gayrimenkul kiralamalarında yapılacak senelik artışlar belli oranlara göre yapılıyor. Kira artış hesabı mesken ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanıyor. Peki, kira kontratında artış oranı belirtilmemişse ne olur?



Kira kontratında artış oranı belirtilmemişse ne olur?

Gayrimenkul kiralamalarında yapılacak senelik artışlar belli oranlara göre yapılıyor. Kira artış hesabı mesken ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanıyor.


6098 sayılı Borçlar Kanunu gereğince, meskenlerde yapılacak yıllık zamlar enflasyon oranlarına bağlanıyor. Ev sahipleri kiracısına istediği oranlarda zam yapamıyor. Ancak işyerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor. Peki, kira sözleşmesinde artış oranı belirtilmemişse ne olur?


Yukarıda da belirttiğimiz gibi meskenlerde yapılacak kira zammı bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.


İşyeri kiralamalarında; sözleşmede taraflar arasında anlaşılan oranlarda zam yapılıyor. Ancak, kira sözleşmesinde yıllık kira zammına dair herhangi bir oranın belirtilmemiş olması durumunda mal sahibi kiracısına istediği oranlarda zam yapabiliyor.


Kanun no. 6098

II. Belirlenmesi

"MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından üretici fiyat endeksindeki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. Her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir.


Sözleşmede kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır."



Kira tespiti davası dilekçe örneği!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön