14 / 05 / 2024

Kira Sertifikası Nedir? Yatırımcılar bu habere dikkat!

Kira Sertifikası Nedir? Yatırımcılar bu habere dikkat!

Kira sertifikası denilince, tüm çeşitli hak ve varlık finansmanı sağlamak için ihraç edilen ve sahiplerinin de gelirlerden hak sahibi olmasını sağlayan bir olgudur. Kira sertifikasının faizsiz bankacılık içinde uygulanan bir yatırım türü olduğu ifade edilmektedir.



KİRA SERTİFİKALARININ TÜRLERİ NEDİR?


Kira sertifikalarının türlerine gelince,
Sahipliğe,
Yönetim sözleşmesine,
Alım-satıma,
Ortaklığa, 
ve Eser sözleşmesine dayalı olarak VKŞ’ler tarafından ihraç edilebilmektedir.

Sahipliğe dayalı kira sertifikalarında, kaynak kuruluşa ve üçüncü kişilere kiralanmak, VKŞ adına yönetilmek için VKŞ tarafından kaynak kuruluştan devralınacak varlık ve hakların finansmanını sağlamak için ihraç edilir. 
Yönetim sözleşmesine dayalı kira sertifikalarına gelince, kaynak kuruluşa ait varlık veya hakların vade boyunca kiralanması da dâhil olmak üzere VKŞ lehine yönetilmesi neticesinde elde edilen gelirlerin, sözleşme hükümleri çerçevesinde VKŞ’ye aktarılması amacıyla ihraç edilir. 

Alım-satıma dayalı kira sertifikalarına gelince, bir varlık veya hakkın VKŞ tarafından satın alınarak belirli nitelikteki şirketlere vadeli olarak satılması işleminde varlık veya hak alımının finansmanını sağlamak için ihraç edilir. 

Ortaklığa dayalı kira sertifikalarına gelince, VKŞ’nin ortak girişime ortak olmak amacıyla ihraç ettiği kira sertifikalarıdır.

Eser sözleşmesine dayalı kira sertifikalarına gelince, VKŞ’nin iş sahibi sıfatıyla taraf olduğu bir eser sözleşmesi kapsamında eserin meydana getirilmesini sağlamak amacıyla ihraç edilir.
 


Geri Dön