05 / 05 / 2024

Kira sözleşmelerinde tahliye süresi ne kadar?

Kira sözleşmelerinde tahliye süresi ne kadar?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper, bugün ki köşe yazısında kira sözleşmeleri ile ilgili okuyucusunun sorduğu soruyu cevaplandırdı. İşte kira sözleşmeleri konusunu aydınlatacak bugün ki köşe yazısı;



On yıllık kiracıların hiçbir gerekçe göstermeden tahliyesi sağlanabilecekmiş. Benimde kiracım var. Bugün için çıkartmayı düşünmüyorum ama yaklaşık 12 yıllık kiracımdır. Bu süre içinde kendisi ile bazı yıllarda sözleşmeyi yeniden yapıp imzaladık. Şimdi on yıllık süre ilk giriş yılından mı hesaplanacak yoksa son yaptığımız kira sözleşmesinin tarihinden itibaren mi? Şayet son kira sözleşmesinden itibaren ise on yıl dolmuyor, ne dersiniz?


Doğru, on yıllık kiracıların tahliyesinin sağlanabileceği hususu mevzuata yeni girdi. Girdi de ne oldu, bir dolu ihtilaf çıktı. Kiracının on yılını doldurmasının, sözleşmenin feshi için nasıl bir gerekçe olduğunu henüz anlamış değilim ama mevzuata girdiğine göre artık varlığını inkar edemeyiz. 1 Temmuz 2012'den itibaren bu madde yürürlüktedir.


Peki, on yıllık süre ilk sözleşme tarihinden itibaren mi hesap edilecek, yoksa aynı kiracı ile zaman zaman kira sözleşmesi yenilenmiş ise son yenileme tarihinden itibaren mi hesaplanacak?


Önce madde metnine bakalım. Madde şöyle ''On yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminde en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşulu ile herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.''


Dikkat edilirse on yıllık sözleşmelerden bahsedilmiyor. On yıllık uzama süresinden söz ediliyor. Demek ki kira sözleşmesinin uzamaları hesaba katılacak. Peki sözleşmelerin uzaması nasıl olur? İki türlü olur. Ya sözleşmenin bitiminde taraflar fesih iradesini açıklamaz ve böylece dönem sonlarında kira sözleşmesi birer yıl olmak üzere kendiliğinden uzar veya taraflar aynı kalmak kaydı ile yeni bir sözleşme  izalayarak sözleşmeyi uzatır. Yapılan bu sözleşmeler kira ilişkisinin uzaması amacı taşır. Dolayısı ile bu uzamalarla on yıl dolduğunda tahliyeyi talep hakkı doğar. Kanunda uzama süresinden söz edilmesi bu anlamı taşır. Şayet arada yapılacak uzatmaya matuf sözleşmeler gözönüne alınmayacak olsaydı maddede 'yasal uzama süresi' diye geçerdi. Bu şekilde ifade olunmadığına göre tarafların iradesi ile yapılan sözleşmeler süreyi kesmez. Okuyucum da ilk yaptığı sözleşmenin tarihini esas alacak. 


Posta


Geri Dön