Kira sözleşmesi hangi durumlarda feshedilebilir?
Kira sözleşmesine dair hükümler 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nda (TBK) düzenlemiştir. Kira sözleşmeleri her iki tarafa borç yükleyen ve sürekli edimli bir sözleşmedir. Peki, Kira sözleşmesi hangi durumlarda feshedilebilir? İşte tüm merak edilenler...
1- Kiracının Bildirim Yoluyla Kira Sözleşmesini Feshi
Konut veya işyeri kiralamalarında kiracı, belirli süreli kira sözleşmesi süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış oluyor. Yani, kiracının sözleşme süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunarak sözlemeyi feshetme yetkisi bulunmaktadır.
2- Mevcut Malikin İhtiyacı Nedeniyle Kiralananın Tahliyesi
Kiralanan gayrimenkulü; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu var ise, gayrimenkul sahibi bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirme hakkına sahiptir.
3- Yeni Malikin İhtiyacı Nedeniyle Kiralananın Tahliyesi
Kiracının kullanımında bulunduğu halde bir taşınmazı satın alan yeni malikin de tahliye davası açma hakkı bulunmaktadır.
4- Kiralananın Yeniden İnşası Nedeniyle Tahliyesi
Kiralanan gayrimenkulün yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı gibi bir durum söz konusu ise, kira sözleşmesinin fesh edilmesi mümkündür.
5- Kiracının Yazılı Tahliye Taahhüdü Sebebi ile Tahliyesi
Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa gayrimenkul sahibi dava açmak suretiyle kira sözleşmesini sonlandırma hakkına sahiptir.
6- İki Haklı İhtar Nedeniyle Kiralananın Tahliyesi
TBK madde 352/2'de düzenlenen iki haklı ihtar sebebi ile tahliye talebinde, kiraya veren kira bedelini ödemeyen kiracıya yazılı olarak farklı zamanlarda iki haklı ihtar göndermesi durumunda tahliye davası açarak kira sözleşmesini sona erdirme hakkına sahiptir.
7- On Yıllık Uzama Süresi Sonunda Kira Sözleşmesinin Feshi
TBK’nın 347. maddesinde açıkça belirtildiği gibi, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmak suretiyle isterse, sözleşmeyi sona erdirme hakkına sahiptirler.
On yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak şartı ile, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verme hakkına sahiptir.
Kira sözleşmesi nasıl olmalı? Kira sözleşmelerinde dikkat edilmesi gereken 7 kural!
Konut kredisi çekerken nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte 7 altın kural!
Kiracı kira sözleşmesini başkasına devredebilir mi?
Miras intikali için gerekli belgeler nelerdir?
Miras kalan evin satışı nasıl olur?
Miras intikali için tapu harcı ödenir mi?
Kira şerhi nedir? Kira şerhi ne işe yarar?
Tapu satış bedelinin düşük göstermenin cezası nedir?