27 / 04 / 2024

Tapu satış bedelinin düşük göstermenin cezası nedir?

Tapu satış bedelinin düşük göstermenin cezası nedir?

Gayrimenkul alım satım işlemleri yapılırken tapuda devir işlemi yapabilmek için belirlenen miktarda harç ödenmesi gerekiyor. Tapu harçları gayrimenkulü satan ve alan kişiler tarafından ayrı ayrı tahsil ediliyor. Tapu harçları ödenmezse gayrimenkulün devir işlemi yapılmıyor.



Konut fiyatlarının yükselmesiyle birlikte vatandaşlar tapuda rayiç bedelleri düşük göstermeye başladılar. Gayrimenkul alım satım işlemlerinde alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı tahsil edilen tapu harcının daha düşük ödebilmesi için yapılan bu oyun fark edildiği takdirde çok büyük yaptırımlar söz konusu oluyor.  

Tapuda evin değerinin az gösterilmesi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından vergi cezası yazılmasına neden olurken aslında çok daha büyük bir riskler taşıyor. Rayiç bedel ile satış bedeli arasındaki farkın çok büyük olması halinde yapılan satışın iptali söz konusu olabiliyor. 

Maliye Bakanlığı gayrimenkullerin gerçek satış bedelini düşük gösterenlere ve konut kredisi alırken ekspertiz raporuyla malın değerini düşük gösterenleri yeni sistem üzerinden hemen tespit edebiliyor. 
 


Geri Dön