27 / 04 / 2024

Tapu bedelini düşük göstermenin cezası nedir?

Tapu bedelini düşük göstermenin cezası nedir?

Tapu dairesinde gerçekleşen alım satım sürecinde; gayrimenkullerin gerçek alım - satım bedellerinin beyan edilmesi gerekiyor. Peki, tapu bedelini düşük göstermenin cezası nedir? Tapu düşük gösterilirse ne olur?



Tapu bedelini düşük göstermenin cezası nedir?

Tapu dairesinde gerçekleşen alım satım sürecinde; gayrimenkullerin gerçek alım-satım bedellerinin beyan edilmesi ve bu gerçek bedeller üzerinden tapu harcı ödenmesi, ayrıca beyanı gereken bir kazancın doğması halinde gelir vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor.


Gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekir. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak ödenmesi gerekecektir. Peki, tapu bedelini düşük göstermenin cezası nedir?


Tapu bedelini düşük göstermenin cezası..

Tapuda yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor. 


Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.



Tapuda gerçek değer nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön