14 / 05 / 2024

Kira sözleşmesi olmayan kiracı tahliye edilebilir mi? Hukuki kiracı evden giderse ne yapılmalı?

Kira sözleşmesi olmayan kiracı tahliye edilebilir mi? Hukuki kiracı evden giderse ne yapılmalı?

Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper, 1,5 yıldır evinde yaşayan ancak hukuki olarak aralarında kiracı ev sahibi ilişkisi bulunmayan kişinin tahliyesinin mümkün olup olmadığını soran okuyucusuna yanıt verdi. İşte dikkat çeken o yanıt...



Ev sahibinin iki yıl önce kira sözleşmesi yaptığı kişinin bir süre sonra evlenmesi ardından boşanıp evden ayrılmasıyla birlikte söz konusu evde eşinin yaşamaya devam etmesi konusundaki sorusunu dile getiren ev sahibi kiracı olarak kabul etmediği kişiyi dönem sonu itibariyle evden çıkarmak istediğini, bu konuda nasıl bir dava açması gerektiğini sordu.

"Makul süre oturup kira ödüyor"

Tamer Heper okuyucusundan gelen soruya yanıt verirken, yasal kiracının bir buçuk yıl önce evi terk ettiğini bu hali ile sözleşmeyi imzalayan kiracının sözleşmeyi feshettiğini belirterek sonrasında evde oturan kişinin yasal olarak kiracı olmadığını kaydetti. Ancak bu kişinin evde 1.5 yıl oturduğunu ve kirasını ödediğini, ev sahibinin ise bu duruma karşı çıkmadığını belirten Heper, ev sahibinin bu kişinin kiracılığını benimsediğini belirtti.

Kiracılık ilişkisi sözlü de kurulur

Kiracının tahliyesinin istenmesi durumunda, kiracının bu iddia ile savunma yapacağını yani taraflar arasında bir kira ilişkisinin kurulmuş olduğunu ifade eden Heper, kira ilişkisinin kurulması için mutlaka yazılı sözleşme yapılması gerekmediğini kaydetti. Kira ilişkisinin sözlü olarak da kurulabileceğini dile getiren Heper, "Makul bir süre içinde dairede oturan kimseye karşı girişimde bulunulmaz, kirasını alıp durumu benimsenirse bu kişi için artık kiracı işlemi yapılır. Şayet ilişki başladığında, dairede oturmaya devam eden kimse için tahliyesi talep edilseydi bu talep sonuç verebilirdi" ifadesini kullandı.

İşgalde kamakamlığa buşvurulmalı

Heper, bu tür hukuki ilişki kurulmadan gayrimenkulleri işgal edenler için 3091 sayılı yasanın uygulanabileceğini, mahkemeye başvurmadan kaymakamlığa müracaat edilerek tahliye sağlanabileceğini kaydetti. Heper, "Ancak aradan geçen bir buçuk sene, hiçbir tahliye nedeni yoksa kiracının tahliyesini talepte problem yaşatabilir. Ancak hukuki tahliye nedenlerinin varlığı halinde buna dayanarak dava açmak mümkün olur" ifadesini kullandı.

 

200 kiracısını icraya verdi, ev sahibinin oyununu avukat ortaya çıkardı

Kiracılar dikkat! Depozitonuzu faiziyle geri alabilirsiniz!

Kiracılar hangi masrafları kiradan düşebilir?


Geri Dön