07 / 05 / 2024

Kira sözleşmesinin feshi nasıl olur? Kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Kira sözleşmesinin feshi nasıl olur? Kira sözleşmesi nasıl feshedilir?

Kira sözleşmesi nasıl feshedilir? Kira sözleşmesini feshetme yöntemleri nelerdir? İşte haberin detayları!



KİRA SÖZLEŞMESİ NEDİR?

Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanılmasıyla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bıraktığını gösteren ve bunun içinde belirlenen tarihlerde kira alacağını yani bir miktar para alacağını gösteren sözleşemeye kira sözleşmesi denilmektedir.

 Başka bir yol ile anlatırsak da kira sözleşmesi, bir bedel karşılığında geçici bir süre için başkasına ait taşınır veya taşınmaz malın ya da mülkün bir hakkın kullanımını sağlayan sözleşmeye denilmektedir. Kira sözleşmesi karşılıklı iradelerin birleşmesi sonucunda oluşur.

KİRA SÖZLEŞMESİ NASIL FESHEDİLİR?

  • Kira sözleşmesinin nasıl feshedildiği sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. 6098 sayılı kanuna göre; konut ve işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli kira sözleşmesi süresinin bitiği süreden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullar ile bir yıl daha uzatılmış sayılır. Bu demek oluyor ki, kiracının sözleşme süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunması ve sözleşmeyi feshedebilir böyle bir yetkisi vardır. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde de kiracı her zaman genel hükümlere göre fesih bildirimi ile sözleşmeyi iptal edebilir. Aile konutu, mülkü olarak kullanılmak üzere kiralanan taşınmazlarda kiracı, eşinin rızası olmazsa kira sözleşmesini feshede hakkına sahip değildir.
  • Kiralananı kendisi, eşi veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirli olmayan bir süreli sözleşmelerde kiraya dair genel hükümlere göre fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlamak üzere bir ay içinde açacağı dava ile sonlandırabilir. Kiraya veren, gereksinim amacıyla kiralananın boşaltılmasını sağladığında, haklı sebep olmaksızın, kiralananı üç yıl geçmedikçe eski kiracısından başkasına kiralayamaz. Yeniden inşa ve imar amacıyla boşaltılması sağlanan taşınmazlar, eski hâli ile, haklı sebep olmaksızın üç yıl geçmedikçe başkasına kiralama hakkı bulunmamaktadır.

Vatandaşa bir şok daha! Sebze fiyatları düştü mü? Güncel sebze fiyatları!

Akaryakıt fiyatlarında güncel rakamlar! Benzine indirim mi geldi? 19 Temmuz benzin fiyatları!

Yapı Kredi emekli promosyonu ne kadar? Yapı Kredi promosyon kaç yılda bir yapılır?


Geri Dön