02 / 05 / 2024

Kira stopajı nedir? Nasıl hesaplanır? Kira stopajı ne zaman ödenir?

Kira stopajı nedir? Nasıl hesaplanır? Kira stopajı ne zaman ödenir?

Kira stopajı, bir iş yerinin kira sözleşmesinde belirtilen brüt kira bedeli üzerinden hesaplanırken, ödenmemesi halinde gayri menkul sahibinin kiracının tahliyesini isteme hakkı bulunmaktadır. Peki, Kira stopajı nedir? Nasıl hesaplanır? Kira stopajı ne zaman ödenir? İşte merak edilen soruların yanıt



KİRA STOPAJI NASIL HESAPLANIR?

Kira stopajı, kira sözleşmesinde yer alan brüt kira bedeli üzerinden hesaplanır. Sözleşmede belirtilen kiranın yüzde 20’si kira stopajıdır. Bununla birlikte kira sözleşmesinde brüt kira bedeli yer almıyorsa, net kira bedeli 1,25 ile çarpılır veya 0,80’de bölünür. Böylelikle brüt kira bedeline ulaşılır. Ulaşılan sayının yüzde 20’si kira stopajı olarak belirlenir.

Örneğin 2.000 TL brüt kira bedeli olan bir işyerinin yüzde 20’si yani 400 TL’si stopaj vergisidir. 1600 TL ise iş yerinin sahibine ödenecek net kira olarak ödenir.

Kira stopajı nedir? Nasıl hesaplanır? Kira stopajı ne zaman ödenir?

KİRA STOPAJINI KİMLER VERMEZ?

Kira stopajı, Gelir ve Kurumlar Vergisine göre düzenlenmiştir ve 193 numaralı Gelir Vergisi Kanunu’nun 95. maddesine göre bazı kişiler kira stopajı vermez. Buna göre,

Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler

Yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olan kişiler

Maaşlarını yurt dışından alan kişiler, ilgili kanun çerçevesinde kira stopajı ödemez.

KİRA STOPAJI NE ZAMAN YATIRILIR?

Kira stopajı her ay yatırılan bir vergi türüdür. İş yeri kiracısı, aylık olarak vergi daireleri aracılığıyla gayrimenkul sahibinin adına kira stopajını yatırır. İş yeri sahibi de kira stopajının takibini e-devlette yer alan Adıma Yapılan Kesintiler (Stopaj) sayfasından yapabilmektedir.  

Kiracının, kira stopajını ödememesi halinde gayrimenkul sahibi kiracının tahliyesini isteme hakkına sahiptir.

Milyonlarca kişi ödüyor! İşte kira geliri vergisinde emsal bedel ayrıntısı!


Geri Dön