Kira stopajı yılda kaç kez ödenir?
Kira stopajı kiracıları ve mülk sahiplerini ilgilendiren önemli bir konudur. Bu konu nezdinde kira stopajına dair yöneltilen sorular ve cevapları…
KİRA STOPAJI NEDİR?
Stopaj, ön kesinti anlamına gelir ve Fransızca kökenli bir kelimedir. Kira stopajı da kiraya verilen bir işyerinin brüt kira bedelinden yapılan kesintidir. Kira stopajı, ticari gayrimenkullere uygulanan bir tür resmi vergilendirme sistemidir.
KİRA STOPAJI YILDA KAÇ KEZ ÖDENİR?
Ticari gayrimenkullerin üzerinden ödenmesi gereken bir vergilendirme sistemi olan kira stopajı ön plana çıkmaktadır. Bu ödeme 1 yıl içinde mart ve temmuz ayları olmak üzere 2 eşit miktara bölünerek ödenmektedir. Bu nedenle de kira stopajının mart ayında beyan edilmesi gerekmektedir. İki eşit taksit üzerinden ele alınır ve daha sonra mart ile temmuz aylarında ödemesi gerçekleştirilir.
KİRA STOPAJI NE ZAMAN YATIRILIR?
Kiracının, her ay kira stopajını yatırması gerekir. İş yeri kiracısı, vergi daireleri üzerinden gayrimenkul sahibinin adına kira stopajını yatırır. Gayrimenkul sahibi, kira stopajı vergisinin takibini e-devletteki Adıma Yapılan Kesintiler (Stopaj) sayfasından gerçekleştirebilmektedir. Gayrimenkul sahibinin, kira stopajını ödemediği zaman kiracının tahliyesini yani mülkünden çıkmasını isteme hakkına sahiptir.
KİRA STOPAJINI KİM ÖDER?
Kira stopajını kim öder sorusu da merakla sorulmaktadır. Her yıl kira geliri beyanı veren mal sahibi, kiracı tarafından ödenmesi zorunlu olan stopaj bedelini vergisinden düşebilir. Beyan dönemi geldiğinde kiracısının ödemediği stopajlardan kendisinin sorumlu olduğunu düşünen mal sahiplerinin hiçbir sorumluluğu olmadığı gibi stopaj ödenmemiş olsa dahi kira geliri beyanında indirilebilir.
Ticari faaliyeti olan işyeri kiracısı her ay ödediği kira bedeli üzerinden yüzde 20 stopajı vergi dairesine bildirmek ve ödemekle görevlidir. Burada ödeme sorumluluğu tamamen kiracıya aittir. Ödenmeyen stopaj kiracıya vergi dairesi tarafından borç yazılır ve daha sonra ödeme emri ile kiracıdan ödenmesi istenmektedir.