29 / 04 / 2024

Konut kira vergisi yüzde kaç?

Konut kira vergisi yüzde kaç?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” oluyor ve vergiye tabi tutuluyor. Peki, 2015 yılında konut kira vergisi yüzde kaç?



Konut kira vergisi yüzde kaç?

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” oluyor. Gayrimenkul sermaye iradı, belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. 


Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor. 


Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için senede iki eşit taksit halinde vergi ödeniyor. Peki, konut kira vergisi yüzde kaç?


Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.


2014 yılında elde edilen kira gelirleri için istisna tutarı 3.300 TL olarak belirlendi. Buna göre, Mesken istisnası uygulaması sadece konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusud olup; 2014 yılında 3.300 TL’nin altında mesken kira geliri olanlar yıllık beyanname vermeyecektir. 


Bu miktardan yüksek geliri olan kimselerin beyanname vererek vergi borcunu ödemesi gerekiyor. Beyannameler, 25 Mart'a kadar veriliyor.


Verginin ilk taksiti Mart, ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.



Kira gelirimi nasıl beyan ederim?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön