05 / 05 / 2024

Kira tespit davası ne zaman açılır? Kira tespit davasının şartları nelerdir?

Kira tespit davası ne zaman açılır? Kira tespit davasının şartları nelerdir?

Kira tespit davası, kira bedelinin günün şartlarına uyarlanması için açılırken, bu davayı açabilmek için belirli zaman ve koşullar belirlenmiştir. Peki, kira tespit davası ne zaman açılır, şartları nelerdir? İşte, kira tespit davası hakkında bilinmesi gerekenler…



Öte yandan bir de 5 yıllık kira süresi konusu vardır. Belirli durumlarda kira süresi 5 yılı geçmemişse bu davayı ikame etmek mümkün olmayacaktır.

KİRA TESPİT DAVASI ŞARTLARI NELERDİR?

Kira tespit davasının açılabilmesi için bazı şartların bulunması gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde açıklanabilir;

Geçerli bir kira sözleşmesi olması: Kira sözleşmesinin nasıl yapılacağına ilişkin bir şart koşulmamıştır. Ancak karşılıklı hakların resmiyete binmesi, kanun önünde geçerli olması ve vaatlerin ispatı için yazılı bir sözleşme yapılması esastır. Bununla birlikte, sözleşme noter huzurunda yapılarak saha da sağlama alınabilir.

Kira tespit davası ne zaman açılır? Kira tespit davasının şartları nelerdir?

Davayı açmada hukuki yarar bulunması: Davacının davayı açmasında hukuki bir yarar bulunması bu davanın en önemli diğer maddesidir. Eğer hakim davada hukuki bir yarar görmezse davayı reddedecektir.

Örnek vermek gerekirse, kira zammına ilişkin yasal sınırlar içinde taraflar arasında bir anlaşma gerçekleşmiş ve sözleşmenin imzalanmasının üzerinden 5 yıl geçmemişse bu davada hukuki bir yarar bulunmamaktadır ve hakim tarafından reddedilecektir.

Ev sahibi geriye dönük zam yapabilir mi? Kira zammı nasıl hesaplanır?


Geri Dön