Kira

Kira uyarlama ve kira tespit davası arasındaki 4 fark!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında soğuk rüzgarlar eserken pek çok kişi de kira uyarlama ve kira tespit davası arasındaki farkları merak ediyor. İşte kira uyarlama ve kira tespit davası arasındaki 4 fark...

Ev sahipleri ve kiracılar arasında soğuk rüzgarlar eserken hem ev sahipleri hem de kiracılar yaşadıkları sıkıntıları sık sık dile getiriyor. 

Yüzde 25 zam sınırlamasının gündemden düşmediği şu günlerde ev sahipleri de kiracılar da kira uyarlama ve kira tespit davası arasındaki farkları araştırıyor. 

Peki kira uyarlama ve kira tespit davası arasındaki farklar neler? İşte kira uyarlama ve kira tespit davası arasındaki 4 fark...

1. Dava konusu: Hem ev sahiplerini hem de kiracıları yakından ilgilendiren kira tespit davalarında kira bedellerinin gerçek piyasa değerine uygun olup olmadığı tespit ediliyor. Yine her iki tarafı da ilgilendiren kira bedeli uyarlama davasında ise, kira bedellerinin yeni şartlara göre belirlenmesi sağlanıyor.

2. Davanın açılabileceği zaman: Kira tespit davaları kira sözleşmelerinin süresi dolmak üzere olan ya da yenilenen taraflar tarafından açılabiliyor. Kira bedeli uyarlama davaları ise, kira sözleşmesinin sürdüğü süre boyunca kira bedellerinin değişmesi gerektiğinde açılabilir. Kira bedeli uyarlama davasını açabilmek için, öncelikle kira sözleşmesinin sürüyor olması gerekiyor. Eğer kira sözleşmesi sona ermişse, kira bedeli uyarlama davası açılamaz.

3. Geriye dönük etkiler: Yavuz Hukuk Bürosu tarafından verilen bilgilere göre kira tespit davalarında mahkemenin kararı, kira dönemi başlangıcına kadar geriye dönük şekilde uygulanır. Kira bedeli uyarlama davasındaysa, mahkemenin kararı, yalnızca yeni kira dönemi için geçerli olur. Bu sebeple de, kira bedeli uyarlama davası açacak olanların davayı yeni kira döneminin başlamasından önce açmaları gerekir.

4. Dava açma süreleri: Son günlerde gündemden düşmeyen kira tespit davalarında süre şartı bulunmaz fakat kira dönemi başlamadan en az bir ay kadar önce dava açılmış olursa mahkeme belirleyeceği kira bedellerini yeni kira dönem başlangıcından itibaren karar verebilecek. Yeni kira döneminden en az bir ay   önceden kira bedellerinin artırılacağına ilişkin yazılı bildirimde bulunulur ve yeni kira dönemi içinde eğer dava açılırsa kira bedeli, yeni kira dönemi başlangıcından itibaren geçerli durumda olur. Fakat söz konusu bu şartların mevcut olmaması durumunda mahkeme, bir sonraki kira dönemi yılı için karar verebilecektir. Kira bedeli uyarlama davası için ise, belirli bir dava açma süresi bulunmaz.

 

Şahintepe mahalle sakinleri Murat Kurum'la görüştü: Tapularımızda kesintiler yaptınız! 

Evini dönüştürmek isteyenler dikkat! Kentsel dönüşümde hangi teşvik ve destekler veriliyor 2024?

Dolarda senaryo değişti! Selçuk Geçer dolar için 6 ay sonrasını işaret etti! Net rakamı verdi!