29 / 04 / 2024

Kira vergisi 24 soruda tüm detaylarıyla!

Kira vergisi 24 soruda tüm detaylarıyla!

1 Mart itibariyle başlayan kira vergisi dönemi 31 Mart'ta son bulacak. Peki kimler nasıl kira vergisi ödeyecek? İşte 24 soruda kira vergisi beyan dönemine ilişkin tüm detaylar...



7) Birden fazla konuttan kira gelirim var. Her birine 78 ayrı ayrı bu istisnayı uygulayabilir miyim?

Maalesef, birden fazla konuttan kira geliri elde edilmesi halinde, bunların her biri için ayrı aynı istisna dan yararlanılması mümkün değil. Bu durumda olan kişiler, kiraya verdikleri tüm konutlardan elde ettikleri kiralanın toplamını beyan ederken, 7 bin liralik istisnayı sadece bir kez, konut kiralarının toplam bedelinden düşebiliyorlar.

8) Eşimle ortak olan daireyi kiraya verdik. Her biri miz aynı ayrı bu istisnadan yararlanabilir miyiz?

Aynı konuta, eşler de dahil olmak üzere birden fazla kişinin sahip olması durumunda, kira alan her ortak ayn aynı beyanname vereceğinden 7 bin liralık istisnadan da aynı ayn yararlanabilirler.

9) Evi 2021/Ekim ayında, aylık 2 bin liradan kiraya 9erdim. Istisnanın tamamından yararlanabilir miyim yoksa oranlama mi yapmam gerekiyor?

Kira vergisi 24 soruda tüm detaylarıyla!

Kiralama yılın başında ya da içinde, ne zaman yapılmış olursa olsun, o takvim yılında elde edilen kira tutarından istisnanın tamamı (2021 yilı için 7 bin lira) düşülebilir. Istisna tutarını oranlama niza gerek yok. Buna göre söz konusu konuttan 2021 yılında tahsil ettiğiniz 6 bin (2.000 x 3) liralık kira, istisna tutarın altında kaldığından, bu gelir için beyanname vermenize gerek yok.

10) istisnadan herkes yararlanabiliyor mu?

Sadece konut kira gelirleri için geçerli olan ve 2021 yılında 7 bin lira olarak uygulanan istisnadan aşağıda sayılan mükellefler yararlanamıyorlar:

a. Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyan name ile bildirmek mecburiyetinde olanlar,

b. İstisna tutanın üzerinde konut kira geliri elde edilip beyan etmeyen veya eksik beyan edenler,

c. Istisna tutarın üzerinde konut kira geliri elde eden lerden, beyana tabi olup olmadığına bakılmaksızın, elde ettikleri gelirlerin (ücret, emekli ikramiyesi, faiz gelirleri, menkul kiymetlerden elde edilen gelirler, gayrimenkul satışından sağlanan kazançlar vb.) gayri safi tutarları toplamı 190 bin lirayı aşanlar.

11) Isyeri kira gelirlerinde kaynakta kesilen ver ginin oranı nedir?

Gerçek kişiler tarafından işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler tevkifat (vergi kesintisi, stopaj) kapsamındadır. Bu vergiyi, kirayı öder ken kiracılar kesiyorlar.

Tevkifatin oranı aslinda yüzde 20 idi. Ancak Cum hurbaşkanı kararları ile bu oran 31 Temmuz 2020 ile 30 Eylül 2021 arasında yüzde 10'a indirildi. Bu geçici uygulamanın süresi 30 Eylül'de sona erince, 1 Ekim 2021'den itibaren yapılan kira ödemelerinden eskiden. olduğu gibi yüzde 20 oranında vergi kesintisi yapılmaya başlandı.

12) Kaynakta vergi kesilen iş yeri kira gelirlerinin ayrıca beyan edilmesi de gerekiyor mu?

Bu sorunun cevabı, iş yeri kirasının beyan sınınnı aşıp aşmadığına göre değişiyor. Buna göre 2021 yılında elde edilen ve tevkifata tabi tutulmuş olan brüt kira geliri top lamı 53 bin liradan (beyan) sinin) azsa beyan edilmiyor. Ama iş yeri kira geliri bu tutarı aşıyorsa tamamının beyan edilmesi gerekiyor. 53 bin liralık beyan sının ile karşılaştırma yaparken; brüt işyeri kira gelirine, varsa istisna düştükten sonra kalan konut kiraları ile beyana tabi menkul ser maye iratlarının eklenmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda var.

Gerçek kişilerin bu gelirlerini beyan etmesi duru munda beyannamede hesaplanan gelir vergisinden, yıl içerisinde kiracı tarafindan kesilmiş olan vergiler mahsup edilebiliyor.


Geri Dön