30 / 04 / 2024

Kira zamları 2015!

Kira zamları 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında kira kontratının yenilenmesi durumunda mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Peki, kiracıya en fazla ne kadar zam yapılabilir? İşte kira zamları 2015...



Kira zamları 2015!

Mesken ve işyeri kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda mal sahibi kiracısına zam yapma hakkına sahip oluyor. Kiracılık esaslarının belirlendiği Borçlar Kanunu gereğince; Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Yenilenen kira dönemlerinde mal sahibinin kiracısına yapacağı zam, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.


Kanun kapsamında yapılan düzenlemelere göre bu kural yalnız mesken kiralamalarında kullanılıyor. İşyeri kiralamalarında bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


Bu süre zarfı içerisinde işyeri sahipleri kiracılarına sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istediği oranlarda zam yapabiliyor.


Mesken kiralamalarında kiracıya yapılacak zam hesabında kullanılan oranlar her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.


Kira zamları 2015 oranları, 5 Ocak 2015 tarihinde TÜİK tarafından açıklandı. Açıklanan verilere göre, kiracılara en fazla %6,36 oranında zam yapılabilecek. Konu ile ilgili TÜİK bülteni şu şekilde;


"Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,76 düştü. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,76 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,36 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,36 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %10,25 artış gösterdi."


Örnek hesaplama:

Mevcut kira bedeli: 1.000 TL

Zam oranı: yüzde 6,36

Zam bedeli: 63,6 TL

Zamlı kira bedeli: 1063,6 TL


Enflasyon oranları Aralık 2014!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön