10 / 01 / 2025

Kira zammı için süreç nasıl işler?

Kira zammı için süreç nasıl işler?

Posta Gazetesi Ekonomi sayfası köşe yazarı Tamer Heper, bugün ki köşe yazısında kirayı arttırmak isteyen bir dükkan sahibinin sorusunu yanıtlıyor. Tamer Heper'in bugün ki köşe yazısı;



Bir işyerini aldık içinde kiracı var. Kiracı eski malikle Nisan 2011'de sözleşme yapmış. 2012'de zam yapmış bu zamla kira 2750 TL olmuş. Kiracıyı yasal nedenlerle çıkaramıyorum ama kirayı artırmak istiyorum. İhtarname gönderdim ve kirayı 3500 Tl olarak ödemesini istedim. Dava açsam kazanır mıyım? Kira dönemi içinde her ayın beşinde ödemesi gereken kirayı altısına kadar ödemese, altısında ihtarname gönderip ikinci bir ay daha tekrarlasam temerrüde düşmüş olur mu? • B.Z. 


Kiracınızdan yeni dönem olan Nisan 2015 itibariyle zam isteyebilirsiniz. Bunun için ya bir ay önceden dava açmak veya bir ay önceden ihtarname göndermek gerekiyor (eskiden 15 gün önceydi). Siz ihtarnameyi göndermişsiniz ama mektubun içinde iki rakam var, hangisini talep ettiniz, hangisi gerçek çözemedim ama önemi yok. Şayet kiracı Nisan 2015'te kiraya zam yapmazsa kira tespit davası açabilirsiniz. 

Zam için ize uygulanacak oran TÜİK-ÜFE 12 aylık ortalama rakamıdır. Bunun oranını şimdiden kafanıza takmayın zira bu rakam bugünden belli değil. Nisan gelince ilan edilecek. Süresi içinde ihtarname gönderdiğinize göre artık bir ay önceden dava açma mecburiyeti yok, yeter ki ihtarname gönderdiğiniz noterden ihtarnamenizin tebliğ olunduğuna dair tebliğ şerhini alın. Geleyim iki ay kirayı geciktirme meselesine. Kiracı kirayı ödemekte geciktiğinde, ödemesi gereken tarihten Bir gün sonra ihtarname göndererek kendisine ödemesi için 30 gün süre verirseniz ve bu 30 gün içinde de kira ödenmezse ikinci bir ihtara gerek yok, bu halde temerrüt gerçekleşmiştir. Şayet ihtarnameden sonra 30 gün içinde kira ödenirse temerrüt gerçekleşmez. Bu halde tahliye talep edilemez, edilebilmesi için ikinci bir defa daha böyle bir ihtara muhatap olması gerekir ki bu halde iki haklı ihtar olur ve temerrüt dışında, iki haklı ihtardan tahliye nedeni doğar. Bunun adı artık temerrüt değil iki haklı ihtar nedeni ile tahliye talebidir. 


Posta


Geri Dön