28 / 04 / 2024

Kira tespit davaları son 1 yılda yüzde 30 arttı! Süreç ise 3-4 yıl sürüyor!

Kira tespit davaları son 1 yılda yüzde 30 arttı! Süreç ise 3-4 yıl sürüyor!

Konut kira fiyatlarındaki fahiş artış ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Anlaşmazlıkların çoğu mahkemede son bulurken davalar ise en az 3-4 yıl sürüyor. Peki kira tespit davalarında süreç nasıl işliyor? İşte detaylar...



Emlak piyasasında son zamanlarda yaşanan kriz ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların mahkemelere taşınmasına sebep oluyor. Avukatlara göre kira tespit ve kiracı tahliye davalarında daha önce yaşanmayan bir yoğunluk söz konusu.

Kira tespit davaları son 1 yılda yüzde 30 arttı! Süreç ise 3-4 yıl sürüyor!

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki davaların açılmasında en temel sebep ise ev sahiplerinin kiracılara yasal oranın üzerinde zam yapmak istemesi. Yasal olarak ev sahipleri kiracılara her sene sözleşme sonunda 12 aylık tüketici enflasyonu ortalaması kadar zam yapabilir. Bu oranın üzerinde zam talep eden ev sahipleri kiracısına bunu kabul ettiremeyince yolları mahkemeye Ancak yasa gereği ev sahibinin kira tespit davası açabilmesi için kiracı ile yapılan sözleşmesinde 5. yıla ulaşılması gerekiyor. 

DW Türkçe'de yer alan habere göre, Avukat Hikmet Güngör, bazı ev sahiplerinin kiracılardan inanılmaz taleplerinin olduğunu belirterek "Bazı ev sahipleri 10 bin TL'lik kirayı 30 bin TL'ye çıkarmak istiyor" ifadesini kullanan Güngör, "Evet burada mal sahiplerinin de oluşan ekonomik ortamda zararları olabilir. Alınan kira gelinen noktada çevresindeki benzer mülklere göre çok az kalmış olabilir. Ancak taleplerin de makul olması gerekir" diye belirtiyor. Peki kira tespit davası süreci ne kadar sürüyor? İşte tüm detaylar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön