13 / 05 / 2024

Kira tespit davaları son 1 yılda yüzde 30 arttı! Süreç ise 3-4 yıl sürüyor!

Kira tespit davaları son 1 yılda yüzde 30 arttı! Süreç ise 3-4 yıl sürüyor!

Konut kira fiyatlarındaki fahiş artış ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Anlaşmazlıkların çoğu mahkemede son bulurken davalar ise en az 3-4 yıl sürüyor. Peki kira tespit davalarında süreç nasıl işliyor? İşte detaylar...



Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz ise yüzde 400'lük artış talep eden ev sahiplerinin olduğunu fakat bu talebin yasal bir karşılığı olmadığını söylüyor. Son 1 senede ev sahibi ile kiracı ilişkilerinde ciddi bir bozulma olduğunun altını çizen Kiraz, bu durumun mahkemeler üzerinde ciddi bir yoğunluğa sebep olduğunu vurguluyor. 

Gelinen noktada Sulh Hukuk Mahkemesi hakimlerinin önündeki 10 dosyadan 3'ünü kira tespit davalarının oluşturduğunu kaydeden Kiraz, "Mahkemelerin bu konudaki dosya yükü giderek artıyor. Ben bir avukat olarak kendi takip ettiğim dosyalara, çevremizdeki insanların işlerine baktığımda kısa süre önceye göre en az yüzde 30'luk bir artış olduğunu ifade edebilirim" açıklamasını yapıyor.

Kira tespit davaları son 1 yılda yüzde 30 arttı! Süreç ise 3-4 yıl sürüyor!

KİRA TESPİT DAVASI SÜRECİ

Hukukçular açılan davalardaki yükselmelere dikkat çekerken altı çizilen diğer bir nokta ise bu davalardan çıkan sonuçlar. Zira ev sahipleri yükselen enflasyon, hızla değerlenen mülk değeri ve kendi gelir kaybını düşünerek kira tespit davası açmayı tercih ediyor. Fakat hukukçulara göre bu davalardan hızlı sonuç beklemek yersiz.

Avukat Hikmet Güngör, kira tespit ve kiracı tahliye davalarının 3-4 seneye yayıldığını söylüyor. Takip ettiği bir dosyadan örnek veren Güngör, 2019'da açılan bir davanın hala sonuçlanmadığını söylüyor. Kira tespit ve kira uyarlama davalarında ciddi bir artış yaşandığını aktaran Güngör, "Ama maalesef bunlar çok uzun sürüyor. 4 yıldan bahsediyoruz. İstinaf ve Yargıtay süreçleri var. Bu yüzden kısa sürede sonuç beklemek yanlış olur" şeklinde konuşuyor.

Güngör, yeni açılan başka bir kira tespit davası için ilk duruşmanın tam 7 ay sonraya tarih verildiğini, 2'inci duruşmanın davanın açıldıktan belki bir yıl sonra görüleceğini ve sürecin bilirkişi raporları ve itirazlarla yıllara yayılacağını kaydediyor. Peki kira tespit davalarında kim haklı bulunuyor, süreç nasıl işliyor? İşte yanıtı...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön