13 / 05 / 2024

Kira tespit davaları son 1 yılda yüzde 30 arttı! Süreç ise 3-4 yıl sürüyor!

Kira tespit davaları son 1 yılda yüzde 30 arttı! Süreç ise 3-4 yıl sürüyor!

Konut kira fiyatlarındaki fahiş artış ev sahibi ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Anlaşmazlıkların çoğu mahkemede son bulurken davalar ise en az 3-4 yıl sürüyor. Peki kira tespit davalarında süreç nasıl işliyor? İşte detaylar...



KİRA TESPİT DAVALARINDA KİM HAKLI

Son dönemlerde bu davalarda bir artış olsa da bu konunun yeni bir mesele olmadığına değinen Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz, ancak bu konuda daha önce yaşanmayan bir duruma şahit olunduğunu anlatıyor.

Kiraz, bu konuda hakimlerin iki tarafında hakkını gözettiğini söyleyerek süreci şöyle anlatıyor: "Bu kadar enflasyonist bir ortamda dengeler de çok değişti. Hakimler de hakkaniyeti gözetmek zorunda. Mal sahibini de kiracıyı da korumaları gerekiyor. Dengeli bir karar vermek zorundalar. İlk olarak bölgedeki emsallere bakıyorlar. Burada hem yüksek hem düşük emsallere bakacaklar. Daha sonrasında bunun üzerine bir hakkaniyet indirimi de uygulanıyor. Ama hiçbir zaman ev sahibinin istediği oranlara karar verilmiyor. Yani siz ev sahibi olarak yüzde 400'lük bir artış istersiniz ama hâkim böyle bir artışı kabul etmez. Zaten öyle bir artış da yok. Enflasyondan da çok uzak bir artış talebi."

Talep ne olursa olsun hakimlerin bölgedeki kiralara baktığını ve kiracı lehine bir hakkaniyet indirimi uyguladığını aktaran Hikmet Güngör de bu noktada mahkemelerin tıkanmaya başladığını ve Adalet Bakanlığı’nın bunu arabuluculuk yöntemi ile çözmeye çalışacağını belirtiyor.

Kira tespit davaları son 1 yılda yüzde 30 arttı! Süreç ise 3-4 yıl sürüyor!

ARABULUCULUK ŞARTI

Uzayan süreçlerde hem ev sahibinin hem de kiracının mağdur olduğunu belirten Ali Güvenç Kiraz, "Bu noktada mülk sahibinin ve kiracıların 5’inci yıldan sonra mahkemeye gitmeleri hem zaman hem de para kaybı olabiliyor. Aynı zamanda mahkemelerde ciddi bir dosya yükü oluşturuyor. Adalet Bakanlığı’nın bu noktada arabuluculuk şartı getirmesi hem dosya yükünü azaltacak hem de anlaşmazlıkların önemli bir bölümünün mahkemeye gidilmeden çözülmesi sağlanacak. Kira tespit davalarında önemli bir azalma göreceğiz ama kira tahliye davalarında arabuluculuk yöntemi pek etkili olmayabilir çünkü kiracı o mülkten çıkmak istemiyor ev sahibi ise mevcut kiracıyı çıkartıp daha yüksek bir bedelle yeni kiracı getirmek istiyor" diye aktarıyor.

Ayrıca hukukçulara göre bu süreçte ev sahibinin kiracıları tahliye etmek için ortaya attıkları bahanelerin de yasal olarak bir geçerliliği bulunmuyor. Avukat Hikmet Göngör, "Geçmişte yaşanan bazı örnekleri tekrar görmeye başladık. Mülk sahipleri çocuğunu veya başka bir yakınını getirmek istediğini belirterek mevcut kiracıyı çıkarmak istiyor. Ancak burada yasal olarak bu bahanelerin pek bir geçerliliği yok" açıklamasını yapıyor.

Buğday taban fiyatlarında son dakika gelişmesi! Çiftçiler dört gözle bekliyor! İşte 2 Haziran 2022 buğday fiyat listesi

Enflasyon ne zaman düşecek? Üç ekonomistten acı reçete!

Dolar kuru bugün ne kadar? 1 Dolar ne kadar, kaç TL? İşte 2 Haziran 2022 güncel dolar kuru...

A101'e bugün hangi aktüel ürünler gelecek? İşte A101 2 Haziran 2022 aktüel ürünler kataloğu fiyat listesi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön