27 / 04 / 2024

İstanbul'daki askeri alanlar neden imara açılıyor? Süreç nasıl ilerliyor?

İstanbul'daki askeri alanlar neden imara açılıyor? Süreç nasıl ilerliyor?

İstanbul'da yer alan pek çok askeri arazi tek tek imara açıldı. Peki İstanbul'daki askeri alanlar neden imara açılıyor? Askeri alanların imara açılma süreci nasıl ilerliyor? Hangi askeri alanlar imara açıldı? 



15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan darbe girişiminin ardından, kentlerin içindeki askeri alanların kent dışına taşınması kararı alındı. Bu karar kapsamında, İstanbul'da yer alan pek çok askeri arazi de boşaltıldı. 

Yetkililer bu alanların yeşil alan şeklinde korunacağını açıklarken, sonraki yıllarda bazıları imara açıldı. 

BBC'den Mahmut Hamsici, askeri alanlarla ilgili süreçle ilgili bir yazı kaleme aldı. İstanbul’daki bazı askeri alanların imara açılmasına ilişkin merak edilenler araştırıldı. 

İstanbul daki askeri alanlar neden imara açılıyor? Süreç nasıl ilerliyor?

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR? 

Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, 2016'da gerçekleştirdiği bir hesaplamasında, İstanbul’daki arazilerin yaklaşık yüzde 10’unun askeri alanlar olduğuna dikkat çekti. Bunların, büyük kısmının yeşillikler içinde yer alan açık araziler olduğu ifade ediliyor. 

Türkiye’nin pek çok şehrinde olduğu gibi  İstanbul’da da geçmişte çoğunlukla şehrin çevre çeperinde hayata geçirilen askeri alanlar, İstanbul’un aşırı büyümesiyle kent içinde kalmaya başladı. 

15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişiminde bu alanların bazıları kulanılırken, girişimin bastırılmasından sonra iktidar, bunları şehir dışına taşımaya karar verdi ve buna paralel şekilde çeşitli düzenlemelere gidildi. Bu süreçte kritik öneme sahip kent de İstanbul oldu. 

İstanbul'daki askeri alanlar neden imara açılıyor? Süreç nasıl ilerliyor?


Geri Dön