09 / 05 / 2024

İstanbul'daki askeri alanlar neden imara açılıyor? Süreç nasıl ilerliyor?

İstanbul'daki askeri alanlar neden imara açılıyor? Süreç nasıl ilerliyor?

İstanbul'da yer alan pek çok askeri arazi tek tek imara açıldı. Peki İstanbul'daki askeri alanlar neden imara açılıyor? Askeri alanların imara açılma süreci nasıl ilerliyor? Hangi askeri alanlar imara açıldı? 



2017 yılında konuya ilişkin açıklamada bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu alanların yeşil alan olması ile ilgili kesin talimatı olduğunun altını çizdi ve "Buraların dışarıya taşınması çok doğru bir fikir. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı var, hepsi yeşil alan olacak. O konuda kimsede ters bir düşünce yok" şeklinde konuştu. 

Bakan Özhaseki, söz konusu açıklamasında, sadece deprem konusunda rezerv alanı olmaması halinde bunlar içindeki 'cüzi alanların' kullanılabileceğinin altını çizerek, "ğer bir deprem geliyorsa, bir binada sevdiklerinizi alıp götürüyorsa, bunun için her şeyi feda edersiniz. Bu yüzden deprem için bazı yerlerde rezerv alan bulamazsak, askeri alanlar da kullanılabilir" ifadelerine yer verdi. Özhaseki, bunları ara ara söylemesinin sebebinin  'Niye yeşil dediniz de buna hazırlık yapıyorsunuz' denmemesi olduğunu belirtti. 

Geniş askeri alanlara işaret eden Bakan Özhaseki, "Mesela İstanbul'da 12 bin 600 hektarlık askeri alan var. Ankara'da 18 bin 800 hektarlık, İzmir'de daha çok, 26-27 bin hektarlık büyük alanlar var" diyerek, bunların arasında cüzi alanların depreme hazırlık için rezerv alanları olarak kullanılabileceğini, bunun da yüzde 1-2'ye tekabul edeceğini belirtti. 

İstanbul daki askeri alanlar neden imara açılıyor? Süreç nasıl ilerliyor?

2018'de ise dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara’da, geçmişte 47. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı'nın bulunduğu 183 dönümlük kışla arazisinde kurulan 15 Temmuz Millet Bahçesi’ndeki açıklamasında askeri arazileri rant alanı olarak görmediklerinin altını çizerek, "15 Temmuz Millet Bahçesi, askeri alandan bize geçen bir arazi ve hiçbir zaman da askeri arazileri biz rant olarak görmedik. Halbuki şehrin en önemli noktasında, en merkezi lokasyonunda olan yerlerdir" şeklinde konuştu. 

Açıklamasında "Ama burası milletin kullanımına açılmak üzere ki ismi de millet bahçesidir, bu projelerimiz yoğun bir şekilde devam ediyor. Bunları da inşallah kısa zamanda hepsini teker teker açıyor olacağız" diye konuşan Murat Kurum, İstanbul'daki millet bahçelerinin de yerinde incelendiğine, "Esenler, Başakşehir, Üsküdar, Atatürk Havalimanı'nın bulunduğu alan, Pendik ve yine Başakşehir'de iki bölge, Hoşdere; bunların hepsini en kısa zamanda İstanbul'umuza kazandırıyor olacağız" ifadelerini kullandı. 

İlerleyen senelerde ise çeşitli meslek odaları, bazı yerel yönetim yetkilileri ve çevre hakkı savunucuları; bu açıklamalara rağmen pek çok askeri alanın imara açıldığına vurgu yaparak bu uygulamaları eleştirdi. 

İMARA AÇILAN ALANLAR HANGİLERİ? 

Askeri alanların imara açılması süreci 2016 yılından önce başladı. 

İstanbul Ayazağa’daki, geçmişte Jandarma Genel Komutanlığı’nın elindeki arazi, arazi önce Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na (TOKİ) devredildi, sonra Gecekondu Önleme Bölgesi ilan edildi, ardından da Emlak Konut GYO tarafından ihaleye çıkarıldı ve burada Ağaoğlu Maslak 1453 projesi yapıldı. 

Yine Zeytinburnu’ndaki tank fabrikası da 2016 yılından önce imara açılmıştı. Burada Büyükyalı İstanbul isimli proje yapıldı.

Ancak, askeri alanların imara açılması asıl olarak 2016 yılından sonra hız kazandı. 

Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin aktardığına göre, şehirde imara açılan askeri alanların önde gelenleri şu şekilde: 

- Bakırköy Şenlikköy Askeri Alanı

- Başakşehir General Kani Akman Kışlası

- Beşiktaş Barbaros Bulvarı Askeri Lojmanı

- Beşiktaş Orhaniye Kışlası

- Beşiktaş Jandarma Dikimevi

- Şehit Onbaşı Azim Özdemir Kışlası (Çekmeköy)

- Topkule ve Baştabya Kışlası (Esenler)

- 66. Mekanize Piyade Tugayı (Esenler)

- Halkalı Askeri Alanı

- General İsmail Hakkı Tunaboylu Kışlası (Sancaktepe)

- Zekeriyaköy Füze Üssü (Sarıyer)

- Çekmeköy 3. Kolordu Komutanlığı

- Maslak Jandarma Genel Komutanlığı

- Maltepe Kenan Evren Kışlası

- Maltepe Nurettin Baransel Kışlası

- Tuzla - İçmeler Piyade Okulu Askeri Alanı

- Tuzla 3. Jandarma Komando Tabur Komutanlığı

- Tuzla İstasyon Mahallesi Sahil Güvenlik Komutanlığı Alanı

- Zeytinburnu Eski Tank Fabrikası

- Zeytinburnu Askeri Lojman ve Hizmet Birimleri

- Beşiktaş 1. Ordu Komutanlığı Silahhanesi ve Çevresi

İstanbul'daki askeri alanlar neden imara açılıyor? Süreç nasıl ilerliyor?


Geri Dön