09 / 05 / 2024

İstanbul'daki askeri alanlar neden imara açılıyor? Süreç nasıl ilerliyor?

İstanbul'daki askeri alanlar neden imara açılıyor? Süreç nasıl ilerliyor?

İstanbul'da yer alan pek çok askeri arazi tek tek imara açıldı. Peki İstanbul'daki askeri alanlar neden imara açılıyor? Askeri alanların imara açılma süreci nasıl ilerliyor? Hangi askeri alanlar imara açıldı? 



Meslek odaları neden eleştiriyor ve dava açıyor?

Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası gibi bazı meslek odaları da bu süreci hem eleştiriyor hem de davalarla karşısına çıkıyor.

BBC Türkçe’ye konuşan Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Başkanı Esin Köymen, askeri alanların imara açılmasını, “Bu askeri alanların yapılaşmaya açılması aynı zamanda bu alanların özelleştirilmesi anlamına geliyor. Bu, en kritik durum” diyerek eleştiriyor.

Köymen, imara neden karşı olduklarını şu sözlerle anlatıyor:

“Birincisi, İstanbul'da nüfusun artışıyla ilgili uygulamaların yapılması son derece sakıncalı. İkincisi kamusal alanlara ihtiyacımız var. İnsanların ortak yaşam alanları, ortak mülkiyetlerini ortadan kaldırıyorsunuz. Üçüncüsü, askeri alanlar genelde daha yeşil alanlar ve İstanbul'un ihtiyacı olan temiz havanın sağlanabilmesi için hatta iklimini değiştirmemek için bu alanlara ihtiyaç var.”

Köymen’e göre bu açık alanlar, afetler ve özellikle de beklenen Marmara depremi nedeniyle de büyük bir ihtiyaç.

Bu süreçte iki yöntemin kullanıldığını söylüyor Köymen:

“Ya TOKİ bu konutları kendi üretiyor ve satıyor ya da Emlak Konut GYO üzerinden genellikle gelir paylaşımına dayalı ihaleler yapıyor.”

İstanbul daki askeri alanlar neden imara açılıyor? Süreç nasıl ilerliyor?

Köymen, bu alanların sosyal konut gerekçesiyle imara açılmasını da doğru bulmadıklarını belirtiyor:

“İstanbul’un 2009 yılındaki çevre düzeni planında bir nüfus projeksiyonu var ve çok net olarak söylenen de İstanbul'un nüfusunu artıracak davranışlardan uzak durulması gerektiği. İstanbul'un kendi öz kaynakları, yani içme suyundan alın da yeşil alanlarına kadar hiçbir şeyin mevcut nüfusa bile yetmediği yazıyor. Dolayısıyla nüfusu arttıracak, nüfusun artmasını özendirecek herhangi bir planlama çalışmasına girmemek gerekiyor.

“Siz mevcut herhangi bir yerde bir yıkım yapıp orayı kamulaştırılıp bir yeşil alan yapmıyorsunuz. Sürekli bina yapma yönünde bir durum var. Dolayısıyla İstanbul'da yeni konut yapımından çok; mevcut yapı stokunun, kötü yapı stokunun yıkılarak ya da güçlendirilerek daha sağlıklı hale getirilmesi yönünde girişimlerde bulunmak gerekiyor.”

Mimarlar Odası bu projelere karşı ‘kamu yararına aykırılık’ gerekçesiyle birçok dava açmış durumda.

Bu davaların bazıları devam ediyor.

Ancak Köymen, lehlerinde kararların çıktığı durumlarda da inşaatların sürdüğünü öne sürüyor:

“Meslek odaları olarak açtığımız bu davalarda dava süreci ne yazık ki çok yavaş ilerliyor. Mahkeme bir karar veriyor. O sırada inşaatlar yürüyor, mahkeme planı iptal ediyor. Binalar devam ettiği için tekrar yeni bir imar planı yapılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu parçacıl planlar konusunda son derece mahir. Artık ilçe ve büyükşehir belediyelerini baypas etmiş bir vaziyette. Ne yazık ki sürekli olarak bir plan tadilatı ya da plan değişikliği ofisi gibi çalışıyor.

“Mesela Maslak 1453'te altı kere kazandığımız davada, imar planları süreçlerinde yürütmeyi durdurma kararları verilmediği için inşaatlar bir seviyeye kadar geldi. Şu anda Baransel Kışlası'nda açtığımız dava devam ediyor ama Toplu Konut İdaresi inşaatlara başladı. Diyelim ki binalar bittikten sonra mahkeme karar verecek, 'Kamu yararına uygun değildir, planlama ilkelerine uygun değildir' diyecek. Ama oradaki binalara başlanmış ve hatta bazıları da bitmiş olacak. Böyle tuhaf bir durum da var.”

65. Hükümet'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini yürüten Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 Haziran'da 67. Hükümet'te aynı göreve atandı.

Özhaseki'nin hem askeri alanların durumu hem de İstanbul'daki rezerv alanları konusunda atacağı adımlar merakla bekleniyor.

BBC Türkçe, bu haber kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı yetkilileri ile iletişime geçti ve görüş talep etti ancak henüz bu talebe olumlu yanıt alamadı.

Merkez Bankası o rakamları açıkladı! Tüketici kredilerinin 399 milyar 258 milyon 430 bin TL'si konut!

Akaryakıta 6-8 TL arasında zam geliyor! Sürücülere son dakika şoku! Benzin, motorin, LPG bugün kaç TL?

Çiftçiler dikkat! TZOB Başkanı Bayraktar'dan buğday üretimine ilişkin çok konuşulacak açıklamalar!


Geri Dön