27 / 04 / 2024

Kiracı asansör giderlerinden sorumlu mu?

Kiracı asansör giderlerinden sorumlu mu?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalardaki asansör giderlerinin kiracıya mı ev sahibine mi ait olduğunu kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde binalardaki asansör giderlerinin kiracıya mı ev sahibine mi ait olduğunu yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Kiracı olarak bulunduğum binada asansör için aylık periyodik bakım yapıldığı gibi zaman zaman da arızalar olabiliyor. Bunlara ait giderler kiracıya mı ev sahibine mi aittir?" sorusunu yöneltti.

Kiracı asansör giderlerinden sorumlu mu?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

*****

Ortak giderlerin kime ait olacağı konusunda tartışmalara çok sık rastlamaktayız. Bazı kiralayanlar, ‘evimi sana teslim ettim, tüm giderden sorumlusun’ diyerek kiracıları sorumlu tutmakla birlikte, bazı kiracılar da ‘evi kullanılır vaziyette muhafaza etmek kiraya verenin görevidir’ deyip tüm masrafları kiraya verene yüklemektedir. Doğrusu bu savunma karşısında her iki tarafa da hak vermemek elde değil ama bunun bir çözümü olmalı elbette.

Kiracı asansör giderlerinden sorumlu mu?

*****

Kiraya verilen dairelerde genel kural, kiracıya hizmet edilen, kiracının kiralama süresinde kullanımına terk edilen şeylerin giderinin kiracıya ait, demirbaş giderlerinin de mal sahibine ait olduğu hususudur. Buna en bariz örnek apartman görevlisinin aylık ücretinin kiracıya, kıdem tazminatının da malike ait olduğudur. Bu husus asansör noktasında incelendiğinde, aylık periyodik bakım kiracının asansörü kullanımına terk edildiği için aylık periyodik bakım giderinin kiracıya, onarım ve yenileme giderinin ise bağımsız bölüm malikine ait olacağı şeklindedir.

Miras kalan gayrimenkullerde pay devri yapılır mı?


Geri Dön