Kiracı ev sahibini nasıl mahkemeye verir?
Kiracı ve ev sahiplerinin belli başlı hakları bulunmaktadır. Kiracılar, genellikle ev sahibinin hangi durumlarda tahliye ettirmek istediğini araştırmaktadır. Buna ek olarak da kiracıların bazı önemli detaylara da dikkat etmesi gerekir. İşte o detaylar!
KİRACI EV SAHİBİNİ NASIL MAHKEMEYE VERİR?
TBK 352/II maddesine göre 1 kira yılı içerisinde kiracı, kirayı eğer iki kez ödemez ve her ödemediğinde ev sahibi yazılı ihtarname keşide etmişse bu durum ev sahibine bu durum dava açma hakkını doğurur. Ev sahibi kira sözleşmesinin bitiminden başlayarak 1 ay içinde sulh hukuk mahkemesine dava açabilir.
Ev sahiplerinin sık sık başvurduğu söylemlerden ‘oğlum, kızım, babam, annem gelecek’ gerekçesiyle kiracıyı evden çıkarmak isterse bunu belgelemek zorundadır. Söz gerekçe kabul edilmez. Kira kontratı dolmuş ise ev sahibi gerekçesini belgelerle ortaya koyarsa, tahliye ettirebilir. Ancak bu belirtilen sebeplerle kiracıyı evden çıkaran ev sahibi 3 yıl boyunca evi üçüncü bir kişiye kiraya veremez. Aksi bir durumda, çıkarttığı kiracıya bir yıllık kira bedelini yani tazminatı ödemek zorunda kalır.
KİRA BEDELİ NE ZAMAN ÖDENİR?
Kira sözleşmesinde aksi belirtilmediği sürece kira bedelleri ay sonlarında ödenmektedir. Kira sözleşmesine yazılacak olan bir madde ile kira sözleşmesinin her ayın belirli bir gününde ve peşin olarak ödeneceğini kararlaştırmak gerekmektedir. Bu yasal bir durumdur.
EV SAHİBİ KİRAYI ELDEN ALIRSA NE OLUR?
Kirayı eğer ev sahipleri elden alırsa bir yaptırıma uğrarlar o da kirasını elden alan ev sahipleri minimum olarak kiranın yüzde 5'i kadar özel usulsüzlük cezası ödemekle karşı karşıya kalabilirler. Ama iş yeri kiralarında söz konusu ceza hem dükkan sahibine hem de kiracıdan alınmaktadır.
İzmir TOKİ ne zaman yapılacak?