05 / 11 / 2024

Kiracı istihkak davası açabilir mi?

Kiracı istihkak davası açabilir mi?

Taşınır veya taşınmaz bir mal üzerinde mülkiyet veya diğer bir ayni hak iddiasında bulunmayı konu alan dava istihkak davası olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre, kiracı istihkak davası açabilir mi?




Kiracı istihkak davası açabilir mi?

Zilyet olmayan malikin, malik olmayan zilyede açtığı dava olarak da nitelendirilen istihkak davası, mülkiyet hakkına haksız şekilde saldırılan malike, eşyanın iadesini sağlayan dava olarak karşımıza çıkıyor. İstihkak davası bir diğer ifade ile, taşınır veya taşınmaz bir mal üzerinde mülkiyet veya diğer bir ayni hak iddiasında bulunmayı konu alan dava oluyor. Peki kiracı istihkak davası açabilir mi?


İstihkak davaları genellikle borç nedeni ile haczedilen mallar için açılıyor; Borçlunun sahip olduğu herhangi bir gayrimenkul alacaklı tarafından haczettiriliyor.


Borçlu söz konusu malın üçüncü kişiye ait olduğunu söylemesi halinde, haczi uygulayan memur, malı haczetmekle beraber, aynı zamanda bu istihkak iddiasını da tutanağa geçiriyor.


Yüksek mahkemeye göre:

- Taşınmaza ilişkin istihkak davasının, haczin öğrenilmesinden itibaren yedi gün içinde açılabiliyor.

 

- Kooperatif, ortağın kur’ada çıkan dairesinin kendisine kooperatifçe tahsis edildiği tarihte dairenin mülkiyetini kazanmış olacağını, bu tarihten sonra kooperatif borcundan dolayı bu daireye konulan haczin kaldırılması için açtığı istihkak davasının kabulü gerekiyor.

 

- İstihkak davasına konu taşınmaz hakkında açıldığı bildirilen tasarrufun iptali davasının sonucunun beklenmesi gerekiyor.


- Dava konusu taşınmaz hakkında açıldığı bildirilen tescil davasının sonucunun, istihkak davasında ‘bekletici sorun’ yapılması gerekiyor.

 

- İstihkak davasının hem taşınır ve hem de taşınmazlar hakkında açılabiliyor.


Asıl sorumuz olan "Kiracı istihkak davası açabilir mi?" nin yanıtına gelince: Kiracılar, istihkak davası açamıyor ancak; icra mahkemesine şikayette bulunabiliyor. Kural olarak,  alıcının satılanı talep hakkı ve kiracının kiralananı teslim istemi gibi kişisel haklar istihkak davasına konu teşkil etmiyor.



Finansal kiralamalarda da yine; malların, kiracının alacaklıları tarafından haczedilmesi halinde; kiracı ve kiralayan; yedi gün içinde şikayet yoluyla, haczin kaldırılması (finansal kiralama konusu, malın icra takibi dışında bırakılmasına) karar verilmesini isteyebiliyor.

 

Kiralayan icra dairesine istihkak iddiasında bulunabileceği gibi doğrudan doğruya istihkak davası da açabiliyor. Ancak; kiracı istihkak iddiasında bulunamayacağı gibi, istihkak davası da açamıyor.



Finansal Kiralama Kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön