Kiracı kaç yıl sonra çıkarılabilir?
Konut kira bedellerindeki artış sebebiyle ev sahipleri ve kiracılar arasında bir takım anlaşmazlıklar yaşanıyor. Bu kapsamda ev sahipleri kiracılarını evden tahliye etmek istiyorlar. Peki, kiracı kaç yıl sonra evden çıkarılabilir? İşte tüm merak edilenler...
Kiracı, gayrimenkul sahibi ile yaşayacağı problemlerde hukuki zemin üzerinde hakkını arayabilir. Ev sahibinin haklı bir gerekçesi olmadan kiracı kira sözleşmesi süresi dolmadan evden çıkaramıyor.
Borçlar Kanunu’na göre gayrimenkuş sahibi, kira sözleşmesi boyunca mülkü nasıl kiraladıysa o şekilde tutmakla zorunlu. Evin tadilat masrafları, gayrimenkul sahibine aittir. Kiracı, evin yapı masraflarını kendi karşılayarak kira bedelini düşük ödeme hakkını kendinde saklı tutar.
Kiracı, evde oluşan sorunlar sebebiyle konuttan yeterince faydalanamıyorsa ev sahibinden bunların giderilmesini talep etme hakkına sahip. Yapı kusurlarının sonradan ortaya çıkması ve giderilememesi durumunda kira bedelinde indirim dahi talep edebiliyor.
Kira sözleşmeleri kiracı-mülk sahibi arasında yaşanan sorunların başında ilk sıralarda geliyor. Aksi belirtilmedikçe ve sona ereceği tarihten 15 gün öncesine kadar yeni bir sözleşme hazırlanmamış ise kira sözleşmeleri otomatik olarak 1 yıl yeniden yenilenir.
Ev sahibi, kiracıyı evden çıkarırken evi verdiği gibi teslim aldıysa depozitoyu geri vermekle yükümlüdür. Aksi bir durumun yaşanması halinde hukuki yollara başvuru yapılabilir. Depozito, kiralanan konutun zarar görmeyeceğine dair verilen güvence teminatına deniyor. Gayrimenkul sahibi, Borçlar Kanunu'na göre 3 aylık kira bedelini depozito olarak isteme hakkına sahiptir.
Kira sözleşmesi bitince kiracı çıkarılabilir mi? Kiracı hangi şartlarda evden çıkarılır?