Kiracı kira kontratı yaparken nelere dikkat etmeli?
Kira kontratındaki bazı detaylara hem kiracı hem de ev sahipleri dikkat etmelidir. İşte o detaylar!
KİRACI KİRA KONTRATI YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR?
- Tapu bilgileri ile beraber konutun özellikleri net bir şekilde belirtilmelidir. Kiralanan konutun net metrekaresi sözleşmeye işlenebilir. Buna ek olarak tapu bilgileriyle kiralanan yerin bilgilerinin yazılması, sözleşmeyi imzalayan kişinin tapuda gözüken kişiyle aynı olduğunun tespit edilmesi kiracılar için önemlidir.
- Kira bedeli ve ödeme zamanı şaibeye mahal vermemelidir. Kira bedelinin net olarak belirlenmesinde fayda vardır.
- Depotizo belirlenmeli, vadeli mevduat hesabında tutulmalıdır. Kiracıdan 3 aylık kira bedelini aşmamak şartıyla ne kadar depozito alınacağı belirlenmelidir.
- Konutta yer alan demirbaş tespit edilmelidir.
- Aidat ve diğer giderleri kim ödeyecekse buna karar verilmelidir.
- Kiracı ödemelerini aksatmaz ise sözleşme kendiliğinden uzamaktadır. Kira sözleşmesi kendiliğinden uzayacak olup kiracı, sözleşmede yazan süre ile bağlı değildir. Bu sebeple 10 yıllık uzama süresince kiraya verenlerin kiracıyı serbest şekilde çıkaramayacağı göz önüne alınmalıdır.
- Kullanım hakkının devri konusunda anlaşılmaya varılmalıdır.
- Kiracı eğer tadilat yapılacak ise bunun kapsamını belirtmelidir.
- Konuttaki mevcut kiracı durumu ve evin nasıl teslim alındığı tespit edilmeli ve işlenmelidir. Taşınmazın nasıl teslim alındığı eğer mümkünse fotoğraflar ile ve nasıl teslim edileceği de sözleşmede yer almalıdır.
- Kiracının erken feshetmesi durumu da göz önüne alınmalıdır. Kiracının erken iptal etmek istemesi durumunda ne kadar süre önce bunu hangi yollar ile mal sahibine bildirmesi gerektiğinin kararlaştırılması da bilhassa dikkat edilmesi gereken hususlardan birisidir. Kira sözleşmesinin hukuka aykırı şekilde erken iptal halinde kiracının bir cezai şart ödeyeceği kararlaştırılabilecektir. Ama bu cezai şart, tüm kiraların muaccel hale geleceği şeklinde olamayacaktır.