Kiracı neyi öder?
Bir mesken için ödenmesi gereken giderler aidat giderleri ve demirbaş giderleri olmak üzere ikiye ayrılabiliyor. Peki, kiracının apartmanda ödemekle yükümlü olduğu giderler neler? Kiracı neyi öder?
Kiracı neyi öder?
Bir mesken için ödenmesi gereken giderler aidat giderleri ve demirbaş giderleri olmak üzere ikiye ayrılabiliyor. Aidat giderleri günlük olarak verilen temizlik, güvenlik gibi hizmetler için ödenirken, demirbaş giderleri anayapıya ve ortak alanlarına yapılan harcamalar için ödeniyor.
Peki evde kiracının olması halinde bu giderler nasıl karşılanır? Kiracı neyi öder? Kiracı neyi ödemez? Kiracının ödemekle yükümlü olduğu giderler nelerdir?
Kiracılar, kiracının günlük hizmetlerine sunulan, kapıcı hizmeti, ortak kullanılan elektrik-su bedeli gibi giderleri ödemek zorunda oluyor. Ayrıca kiralanan evde, kullanımdan dolayı meydana gelen arızaların masrafları da kiracı tarafından ödeniyor.
Söz konusu giderler, apartman aidatı olarak kiracıdan talep ediliyor. Peki kiracı neyi ödemez?
Kiracı yukarıda da belirttiğimiz anayapının temel giderleri bir başka deyimle demirbaş giderlerini ödemiyor. Yapıda yapılan kalıcı işler ve bunların ücretleri daire sahibine ait oluyor.
Örneğin, apartmanın boyanması işi, demirbaş gideri olması nedeni ile bu gider bağımsız bölüm malikinin ödemesi gereken gider olup; kapıcı ve güvenlik hizmeti ise kiracı tarafından karşılanması gereken bir gider olarak karşımıza çıkıyor.
Kat Mülkiyeti Kanunu
V - Ortak giderlerin teminatı:
Madde 22 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/10 md.) Kat malikinin, 20 nci madde uyarınca payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur.
Ancak, kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür.
Kat malikinin borcu bu yolla da alınamazsa, mahkemece tesbit edilen borcunu ödemiyen kat malikinin bağımsız bölümü üzerine, varsa yöneticinin yoksa kat maliklerinden birinin yazılı istemiyle bu borç tutarı için, diğer kat malikleri lehine kanuni ipotek hakkı tescil edilir. (Değişik son cümle: 14/11/2007-5711/10 md.) 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 893 üncü maddesinin son fıkrası hükmü burada da uygulanır.
(Değişik: 13/4/1983 - 2814/10 md.) Kat maliklerinin, gider borcunu ödemeyen kat maliki veya diğer sorumlulardan olan alacakları önceliklidir.
Kiracının evi gösterme zorunluluğu var mı?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com