28 / 04 / 2024

Kiracı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Bunu yapmak yeterli, tazminat yolu

Kiracı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Bunu yapmak yeterli, tazminat yolu

Kiracı, ev sahibi milyonları ilgilendiren gelişme. Kiracı içinde oturduğu eve tadilat yaptırırsa ve değerinin artmasını sağlıyorsa, mal sahibinden dairenin değer artışı oranı kadar talepte bulunabilmekte. Peki bu nasıl yapılacak? İşte cevabı



Kira sözleşmelerinde bu konu uyuşmazlıklara da neden olmakta. Değer artışı talebinin detaylarına ve sınırlarına da burada ayrıca dikkat etmek gerekmekte. Aksi takdirde kiracı evi eski hale getirmek durumunda kalabilir ya da evden çıkarılabiliyor. Avukat Bengi Baltacı ve Avukat Ezgi Karadurak, konuya ilişkin gazetevatan.com'a önemli açıklamalar yaptı.

SINIRLARINA DİKKAT

Avukat Bengi Baltacı, "Kira Sözleşmeleri Borçlar Kanunun da düzenlenmiştir. Borçlar Kanuna göre; “Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.”

Kira sözleşmeleri yapısı itibari ile her iki tarafa da borç yükleyen sözleşmeler kapsamındadır. Kiraya veren kullanma hakkını kiracıya bırakmakta, kiracı ise dürüstlük kuralına uygun olarak kiralananı kullanma ve bedel ödeme (kira) borcu içerisindedir. Kiracı, kira sözleşmesine konu olan konut veya iş yerinde değişiklik yapma hakkına sahiptir fakat bunun sınırları Borçlar Kanunun da belirtilmiştir." dedi.


Geri Dön