21 / 12 / 2024

Kiracı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Bunu yapmak yeterli, tazminat yolu

Kiracı ve ev sahibini ilgilendiriyor! Bunu yapmak yeterli, tazminat yolu

Kiracı, ev sahibi milyonları ilgilendiren gelişme. Kiracı içinde oturduğu eve tadilat yaptırırsa ve değerinin artmasını sağlıyorsa, mal sahibinden dairenin değer artışı oranı kadar talepte bulunabilmekte. Peki bu nasıl yapılacak? İşte cevabı



"KİRAYA VERENİN BORÇLANDIĞI ANLAMINA GELMEZ"

Borçlar Kanunu 334. Maddesine göre; kiracı, kiralananı ne durumda teslim almışsa, kira sözleşmesinin bitiminde de o şekilde geri vermekle yükümlü olduğunu belirten Avukat Baltacı, "Kiracı, kira sözleşmesi boyunca kiralananı sözleşmeye uygun olarak özenle kullanmak durumundadır. Kiracının, kiralananı kullanma hakkı, kural olarak onun kiralananda yenilik ve değişiklik yapma yetkisini içermez.

Borçlar Kanunu, 321. madde ile kiracının kiralananda “yenilik ve değişiklik” yapmasına ilişkin özel bir düzenleme getirmiştir. Kiracının kiralananda yenilik ve değişiklik yapabilmesi kiraya verenin yazılı rızasına bağlanarak, bunlara rıza gösteren kiraya verenin, yazılı olarak kararlaştırılmış olmadıkça kiralananın eski durumuyla geri verilmesini isteyemeyeceği düzenlenmiştir. Kiraya verenin kiralananda yenilik ve değişikliklere rıza göstermiş olması, onun bu çalışmaları ve giderleri borçlandığı anlamına gelmez." ifadelerini kullandı.

REDDETME HAKKI BULUNUYOR

Baltacı, mal sahibinin onayı yoksa hukuki yola başvurulmasının önemi olmadığını belirterek, "Kiraya veren, kiracı tarafından kiralanan da yapılacak yenilik ve değişikliğe rıza göstermek veya reddetmek konusunda serbesttir. Kiraya veren, değişikliğe onay vermek istemez ise kiracının başvurabileceği bir hukuki yol yoktur. Bu serbestinin sınırlarını dürüstlük kuralı çerçevesinde değerlendirilir.

Kiraya veren onay verip vermeme hususunda serbest olduğundan, yenilik ve değişikliğin kapsamını da kendisi belirler. Yenilik ve değişiklik için verilen onayın kapsamının kiracı tarafından aşılmaması gerekir. Dolayısıyla kiraya veren, vermiş olduğu onayı belirli şartlara bağlayabilir. Kiracı, kiraya verenin bu şartlarına uymak zorundadır.

Kiraya verenin vereceği rıza, yenilik ve değişiklik çalışmalarından önce verilebileceği gibi, çalışmalar sırasında ve çalışmalar bittikten sonra da verilebilir.

Kiraya veren bu onayı adi yazılı şekilde yapabilir Kiracı, yalnızca kiraya verenin yazılı rızasıyla kiralananda yenilik ve değişiklik yapabilir. İlgili kanun hükümlerinde de verilen rızanın geçerliliğinin yazılı şekilde olmasını emretmiştir. Bu durumda, kira sözleşmesi sözlü yapılmış bile olsa, kiralananda tadilat, yenilik ve değişiklik yapılması için yazılı şekil şartı aranmaktadır." şeklinde konuştu.

İZİN ALMADAN YAPAMAZSINIZ

Avukat Ezgi Karadurak da kiracının, kiraya verenin yazılı rızasını almadan kiralananda yenilik ve değişiklik yapmasının kira sözleşmesinin ihlali anlamına geldiğini belirtti. "Bu durum kiraya verenin fesih hakkını kullanmasına olanak verir." diyen Avukat Karadurak, "Kiracının, kiralananda yaptığı değişikliklerin faydalı olması veya değer kazandırması sözleşme aykırılığının doğmayacağı anlamına gelmemektedir.


Geri Dön