22 / 12 / 2024

Kiracı ve ev sahibinin hakları nelerdir?

Kiracı ve ev sahibinin hakları nelerdir?

Kiracılar, kira ücretlerinde yaşanan yüksek artışlardan rahatsızlık duyarken, ev sahipleri evlerini kiralayanların ortalama kira fiyatlarına göre daha ucuz oturmasından şikayetçi. Anlaşmazlıklar giderek artıyor ve sonunda mahkemeye taşınıyor. Peki kiracı ve ev sahibinin hakları nelerdir?



Kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için belirli yasal düzenlemeler vardır. Bu düzenlemeler hem ev sahibi hem de kiracının haklarını korur. İşte kiracı ve ev sahibinin hakları...

Ev sahibi kiracıyı hemen tahliye edilebilir mi?

"Kiracıyı oturduğu evden çıkarmak" diye basit ve tek bir yol asla söz konusu değildir. Her kiracının tahliye edilmesi için gereken şartlar her dava için aynı olmayabilir. Her dava kendine özgü ve mahkeme kararını etkileyebilecek önemli detaylar içerebilir. Bu nedenle, kiracı tahliyesi konusunda hukuki süreçler karmaşık olabilir ve her dava ayrı bir değerlendirmeyi gerektirebilir.

Kira sözleşmelerinin belirli bir süre için yapılmış olması durumunda, bu sürenin sona ermesi, ev sahibine kiracısını evden çıkartma hakkını vermez. Kiracının evi tahliye etmesi için yasal bir neden olarak kabul edilemez. 

Kiracı ve ev sahibinin hakları nelerdir?

Kiracı hangi durumlarda tahliye edilebilir?

Kiraladığı konutta en az 1+10 yıl süresince kesintisiz olarak ikamet eden kiracıya karşı ev sahibi, tahliye davası açma hakkına sahiptir. Ayrıca, ev sahibi kendisi veya bakmakla yükümlü olduğu yakınları için evlerini boşaltmaları gerektiğini gösteren bir sebep varsa, bu durumda da tahliye davası açabilir.

Kiracı ev kirasını ödemediğinde, ev sahibi aynı kira yılı içinde iki kez haklı ihtarname göndererek kiracıyı evden çıkartma hakkına sahiptir. Kiracı kira ödemesini yapmazsa, ev sahibi tahliye talebiyle icra takibi başlatabilir ve kiracıya belirli bir süre tanır. Bu süre sonunda kira ödemesi yapılmazsa, ev sahibi tahliye davası açabilir.

Kira sözleşmesi biterse kiracı tahlil edilebilir mi?

Kira sözleşmesinin sona ermesi, bir kiracının mülkten çıkarılması için tek başına yeterli bir gerekçe değildir. Kiracının tahliye edilmesi için hukukta belirtilen koşulların mevcut olması gerekmektedir. Kiralama süresi sona erdiğinde ve taraflar arasında uzatma veya farklı bir düzenleme yapılmadığında  sözleşme kendiliğinden yenilenir.

Kira anlaşmazlıklarda yeni sistem resmen boyut atlatacak: Çoğu ev sahibi ve kiracının bundan haberi yok!

Depozito son kiraya sayılabilir mi? Kiracılar bu tuzağa sakın düşmeyin!

Kiracılara müjde! O parayı ev sahibi ödemek zorunda: Boşuna ödemeyin!


Geri Dön