16 / 05 / 2024

Kiracılar bunları biliyor musunuz? Kiracı ev sahibini kime şikayet edebilir?

Kiracılar bunları biliyor musunuz? Kiracı ev sahibini kime şikayet edebilir?

Ev sahibi ve kiracıların hakları yasal ile korunmaktadır. Kiracı ev sahibini kime şikayet edebilir? İşte detaylar!



EV SAHİBİ KAÇ YIL SONUNDA KİRACIYI ÇIKARABİLİR?

Kiraya veren yani ev sahibi, sözleşme süresinin bitimine dayanarak kira sözleşmesini sona erdiremez. Ama 10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay evvel bildirimde bulunmak koşulu ile herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir” hükmü bulunmaktadır.

KİRACI EV SAHİBİNİ KİME ŞİKAYET EDEBİLİR?

Tüketici Hakları Kanunu'na göre ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkların ortadan kaldırılması ve kanunen tüketici olarak nitelendirilen kiracıların hakları için Tüketici Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunulabilir.

KİRAYI ELDEN ALMAK SUÇ MU?

Kirasını elden alan ev sahipleri minimum olarak 250 TL miktarında şekilde kiranın yüzde 5'i kadar özel usulsüzlük cezası ödemektedir. Ama iş yeri kiralarında söz konusu ceza hem dükkan sahibine hem de kiracıya kesilir.

KİRACI EV SAHİBİNE TAZMİNAT DAVASI AÇABİLİR Mİ?

Kiracı ev sahibine tazminat davası açabilir mi? sorusunun yanıtı şu şekildedir; Ev sahibi, kiracısını ihtiyacını ileri sürerek çıkartırsa, 3 sene boyunca konuta yeni bir sözleşme ile başka birisinin oturumuna açamaz. Eğer böyle bir durum yaşanırsa, tahliye edilen kiracı, ev sahibine tazminat davası açabilir.

EV SAHİBİ HANGİ DURUMLARDA KİRACIYI EVDEN ÇIKARABİLİR?

Kiracı, eğer kiraladığı eve özensiz davranırsa ve komşular ile iyi geçinmez ise yani bu durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir. Bu tür davranışlarda ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 30 gün içinde bu aksiliklerin düzenlenmesini, aksi halde evin boşaltılmasını istediğini ibraz edebilir.

EV SAHİBİ KENDİSİ OTURACAKSA KİRACIYI NASIL ÇIKARIR?

Ev sahibi kiracısını kendisi için çıkarmak istiyor ise ihtiyacı olduğunu kanıtlamak zorundadır. Buna ek olarak mülk sahibinin aynı semt içinde başka bir evinin olmaması gerekmektedir.


Geri Dön