Kira

Kiracılar dikkat! Bu giderleri ödemek zorunda değilsiniz!

Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Oya Armutçu bu haftaki köşesini kiracıların haklarına ayırdı. İşte Oya Armutçu'nun o köşe yazısı...Bugünkü köşesinde kiracı, yönetici olabilir mi? Kiracı aidata itiraz edebilir mi? gibi soruların yanıtlarına yer veren Armutçu, söz konusu soruların yanıtlarını İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık'a sordu

Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Oya Armutçu bu haftaki köşesini kiracıların haklarına ayırdı. Bugünkü köşesinde kiracı, yönetici olabilir mi? Kiracı aidata itiraz edebilir mi? gibi soruların yanıtlarına yer veren Armutçu, söz konusu soruların yanıtlarını İstanbul Barosu avukatlarından Mustafa Şeref Kısacık'a sordu. 

1) KİRACILAR HANGİ GİDERLERDEN SORUMLU OLUR?

Yazısında kiracının hani giderlerden sorumlu olacağına değinen Oya Armutçu, bu soruyu Avukat Şeref Kısacık'a sordu.

Avukat Şeref Kısacık'ın yanıtı şu şekilde: "Kiracı, sadece olağan yönetim giderlerinden sorumludur. Yatırım ve demirbaş niteliğindeki harcamaların bedelini malik öder. Kiracı bu tür giderleri ödemez. Örnek verirsek; havuzdaki esaslı bakım onarım ve yenilenmesi gideri kiracıdan istenemez. Buna karşılık havuzun işletilmesiyle ilgili günlük ilaçlama, temizlik, aydınlatma, personel ücreti vb. giderler kiracıdan istenebilir. Malikin ödemesi gereken yatırım ve demirbaş niteliğindeki giderleri kiracı ödemek zorunda değildir."

Peki site ve apartmanlarda dönem sonunda mahsuplaşma gerekir mi?

2) SİTE VE APARTMANLARDA DÖNEM SONUNDA MAHSUPLAŞMA GEREKİR Mİ?

Yazısında site ve apartmanlarda dönem sonunda mahsuplaşma yapılmalı mı sorusunun yanıtına da yer veren Oya Armutçu'nun yazısındaki bölüm ve Avukat Şeref Kısacık'ın yanıtı şu şekilde:

"Evet, mahsuplaşma yapılmalıdır. İşletme projesi genellikle yıllık yapılır, çok yıllık yapılmaz. İşletme projesi dönemi bitince mahsuplaşma yapılması, gelir ve giderlerin sıfırlanması gerekir. İster kiracı olalım, ister mal sahibi olalım, bu konuda ısrarcı olmalıyız. Mahsuplaşma yapılmasını ısrarla talep etmeliyiz ve mutlaka bunu sağlamalıyız. Çünkü, apartman ve site yönetimine her ay düzenli olarak ödediğimiz ve aidat olarak nitelendirdiğimiz aylık sabit miktar aslında ortak gider avansıdır. Avans olarak alındığına göre, dönem bitince gerçekleşen gider hesabının yapılması ve ödenen miktarla karşılaştırılmak suretiyle, herkesle ayrı ayrı mahsuplaşmanın yapılması gerekir. Maalesef sitelerin çoğu bunu yapmamaktadır."

Peki kiracılar genel kurula katılabilir mi?
 

3) KİRACILAR GENEL KURULA KATILABİLİR Mİ

Yazısında okurundan gelen bir soruya da yanıt veren Oya Armutçu okurundan gelen soruyu şu cümlelerle paylaştı: "Geçen yıl bir siteye taşındım. Aidat çok yüksek. İtiraz ettiğimde yönetici, “Genel Kurul böyle karar aldı” dedi. Mülk sahibim yurtdışında olduğu için Genel Kurul toplantılarına gelemiyor. Onun yerine Genel Kurul toplantılarına  ben katılamaz mıyım?"

Şeref Kısacık'ın yanıtı şu şekilde: "Kiracılar, GK’lere katılamazlar. Kiracı olmak GK’ye katılma hakkını doğrudan vermiyor. Kiracılar, kendi mal sahiplerinden veya sitedeki başka bir malikten vekâlet alırlarsa ancak o zaman vekil sıfatıyla GK’ye katılabilirler."
 

Bakan Bozdağ açıkladı! Kiralarla ilgili düzenleme çalışması yapılacak mı?

Kira fiyatlarında yeni düzenleme için düğmeye basıldı! Üç bakanlık bir araya geldi!

TOKİ'den emekliye ve evi olmayana ucuz konut müjdesi geldi! 81 ilde yüz binlerce konut 10 bin lira peşinatla satılacak!

Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!