25 / 11 / 2024

Kiracılar dikkat! Eve zarar veren kiracıdan hasar masrafı nasıl alınır?

Kiracılar dikkat! Eve zarar veren kiracıdan hasar masrafı nasıl alınır?

Son zamanlarda ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıklar yaşanan sıkıntılar gündemdeki yerini koruyor. Bir kiracının eve zarar vermesi durumunda hasar masrafını ne zaman ödeyeceği sorulan sorular arasında yer almakta. Kiracı hasarı hemen karşılamak zorunda mı? İşte ayrıntılar...




Kiracı ile ev sahibi anlaşmazlıkları sürekli olarak gündemdeki yerini korumakta. Bu kapsamda özellikle kira artış oranı konusunda ortak bir noktada buluşamayan taraflar sürekli gündemi meşgul ediyorlar. Yaşanan bu sorunlar sadece kira anlaşmazlıkları olmuyor. Kiracı eve zarar verirse veya ev sahibinin istemediği bir zorunlu olmayan tadilat yaparsa ne olur? sorusunun cevabı merak konusu.

EVE ZARAR VEREN KİRACILAR DİKKAT!

Kiracının eve zarar vermesi durumunda kira sözleşmesinin ev sahibi tarafından sonlandırılmasının gerekçesi de olabilir. Bu yola başvuran bir ev sahibi kiracıyı evden tahliye edebilir. Fakat bu yolu tercih etmek yerine kiracının eve verdiği zararı karşılaması da istenebilir. Ancak bu durum mahkeme tarafından farklı bir değerlendirmeyede tabi tutulmaktadır.

Kiracılar dikkat! Eve zarar veren kiracıdan hasar masrafı nasıl alınır?

KİRACIDAN HEMEN TAHSİLAT YAPILAMIYOR

Kiracı eve zarar vermişse daha önce benzer davalarda hangi kararların verildiği meselenin çözümünü ortaya çıkabiliyor. Bu tür mahkemelerde kiracının zararı karşılamasına hükmediliyor ama bu zararın karşılanma zamanı konusu ucu açık tutuluyor. Kiracının kiralama süresi devam ediyorsa evden çıkmadıkça herhangi bir baskı uygulanmaktadır. Buna göre, kiracı evden çıkmadıkça ev sahibi tam olarak mağdur olmuyor. Kiracının evden çıkarken bu verdiği hasarı karşılayarak yenilemesi ya da onarması gerekiyor. Evden çıkma gerçekleşmediği için mahkeme peşin bir hüküm vermiyor. 

usakgundem.com'da yer alan haber kapsamında; Eğer kiracı eve verdiği hasarı karşılamadan evden çıkarsa o zaman ev sahibinin şikayeti ile kiracıdan bu masraf faizi ile tahsil edilebiliyor. Mahkemenin kiracıya verdiği sürenin ana odağını kiracının iyi niyetli olabileceği ve evden çıkmadan verdiği hasarı karşılayabileceğine dair verilen ihtimal oluşturuyor. Ev sahibi kiracının eve verdiği hasar karşısında direkt olarak kira sözleşmesini sona erdirmeyi de tercih edebilir. Bu durumda kiracı hem hasarı karşılamak hem de evden çıkmak zorunda kalır.

1 yıllık kira sözleşmesi biten kiracı evden çıkartılabilir mi?

Kira tespit davası ve uyarlama davası arasındaki fark nedir? Ev sahipleri ve kiracılara şok!

Ev sahibi ve kiracının merak ettiği detay! Kiracı balkonu mutfağa katarsa masraf kiradan düşer mi?

Kiracı evi boyatmazsa ev sahibi kiracının depozitosundan keser mi?

 


Geri Dön