02 / 05 / 2024

Kiracılar dikkat! Kira gelirlerinden hangi giderler indirilir? İşte yanıtı...

Kiracılar dikkat! Kira gelirlerinden hangi giderler indirilir? İşte yanıtı...

Ardahan Haber'in köşe yazarı Sabri Arpaç, bugünkü yazısında, konut kira bedellerinin istisnayı aşan kısmının vergilendirilmesine ilişkin detayları kaleme aldı.



KİRA GELİRİNDEN HANGİ GİDERLER İNDİRİLİR?

Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı gerçek ya da götürü gider yönteminden biri ile tespit edilir. Gerçek veya götürü gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılabilmektedir. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemez.

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler.

Götürü giderin seçilmesi halinde gerçek giderlere karşılık olarak hasılatlarının %15'i götürü gider olarak kira hasılatından indirilir. Götürü gider yöntemi yalnızca taşınmazlar için uygulanır. Hakları kiraya verilmesinde götürü gider uygulanmaz.

Kiracılar dikkat! Kira gelirlerinden hangi giderler indirilir? İşte yanıtı...

Daha önce % 25 olarak uygulanmakta olan götürü gider oranı, 1/1/2017 tarihinden itibaren elde edilen kira gelirlerine % 15'e olarak uygulanmaktadır. Konut kira gelirine uygulanacak istisnasına götürü gider, istisna tutarı düşüldükten sonra bulunan tutar üzerinden hesaplanmaktadır.

Yaygın olarak uygulanan yöntem gerçek gider yöntemidir. Bu yöntemde safi iradı bulmak için gayrisafi hasılattan aşağıda sayılan giderler indirilir. Bunlar;

- Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,

- Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,

- Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,

- Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri.

- Konut olarak kiraya verilen bir adet taşınmazın edinme (iktisap) yılından itibaren 5 yıl süre ile edinme bedelinin %5'i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.

Kiracılar dikkat! Kira gelirlerinden hangi giderler indirilir? İşte yanıtı...

Edinme bedelinin %5'i tutarındaki indirim, sadece konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkul için uygulanacak olup birden fazla gayrimenkulden kira geliri elde edilmesi halinde, diğer gayrimenkuller için bu indirimden yararlanılamayacaktır. Ayrıca iş yeri olarak kiraya verilen gayrimenkuller de %5'lik gider indiriminden yararlanmaktadır.
Aşağıda sayılanlar da kira gelirinin tespitinde gider yazılmaktadır. Buna göre;

- Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyeler ile kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalar ve katılma paylar,

- Kiraya verilen mal ve haklar için ayrılan amortismanlar,

- Kiraya veren tarafından yapılan ve gayrimenkulün iktisadi değerini artırıcı niteliği olan ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik harcamalar,

- Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri.

- Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler, Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli,

Elde edilen kira bedelinden gider olarak indirilir. Türkiye'de yerleşik olmayan mükelleflerin yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri Türkiye'de elde edilen kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılamaz. Ancak çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları yurt dışında yerleşmiş sayılmadıklarından bunların ödedikleri kira giderleri kira hasılatından gider olarak indirilir.

Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar, gerçek gider yöntemini seçen mükelleflerin, yaptıkları giderlerle ilgili belgeleri ilgili bulundukları yılı takip eden yıldan başlayarak 5 yıl süresince saklamaları ve vergi dairesince istendiğinde ibraz etmeleri zorunludur.


Geri Dön